Van je slechtste jaar het beste jaar ooit maken met Zarayda Groenhart

Google+ LinkedIn

Een tijdje terug sprak ik met Zarayda Groenhart. Het afgelopen jaar was haar slechtste en tegelijk haar beste jaar ooit. Natuurlijk spraken we daarover, maar ons gesprek ging ook over moeiteloos en succesvol ondernemen.

Waarschijnlijk ken je Zarayda Groenhart van de radio of als BNN-presentatrice. Maar misschien ook wel als schrijfster van het boek Het Waarom Meisje of van haar bedrijf Thewhygirl.com, haar online platform voor creatieve grootdromers.

Zarayda is een duizendpoot die op haar best is als ‘maker’. Voor Thewhygirl.com maakt ze online talkshows, podcasts en blogs. Ze heeft een online Video Business School waar ze ondernemers leert om het meest persoonlijke en meest krachtige medium – want dat is video volgens Zarayda – in te zetten voor een groot bereik.

Een tijdje terug nodigde ik Zarayda uit voor mijn podcast. In dit artikel deel ik Zarayda’s 5 beste tips. Wil je, net als ik, genieten van Zarayda’s energie, flow en humor? Beluister dan zeker ook de podcast zelf. Gewoon in de auto, tijdens het strijken of hardlopen 😉

 

De wake-up call van Zarayda Groenhart

Vorig jaar nam Zarayda haar ernstig zieke vader in huis en verzorgde hem tot zijn dood. Een paar weken voordat hij overleed, vertelde hij haar dat hij eigenlijk een échte familieman was, hoewel hij de voorgaande dertig jaar een vrijgezellenbestaan leefde.

Zarayda dacht: “Wow, je kan dus een heel leven náást je verlangen leven en daar op je sterfbed achterkomen. Ik heb toen besloten dat ik niet break-even wil leven. Nee, ik wil in contact zijn met de dingen die ik het allerleukste vind, daar voor vechten, daar ruimte voor maken, dat beleven. En vooral ook: dat mógen van mezelf.”

Dankzij dit besluit is het jaar waarin Zarayda haar dierbare vader verloor ook haar beste jaar ooit geworden. Haar bedrijf werd in korte tijd succesvol waardoor ze nu vanuit allerlei plekken op de wereld haar business kan runnen.

 

TIP 1: Onderneem vanuit je droom

Zarayda kan elke ondernemer aanraden te ondernemen vanuit je droom. Alles is dan leuker en makkelijker. Zo’n droom kan zijn: een verschil maken, echt iets willen bijdragen of bijvoorbeeld meer plezier in een bepaald onderwerp brengen.

Ondernemen vanuit een droom geeft je betekenis en richting. Zarayda: “Je zal ook zien dat je dan heel gemakkelijk leuke mensen ontmoet en financieel zorgeloos kan zijn.”

 

TIP 2: Zorg goed voor jezelf en heb plezier

Maandenlang verzorgde Zarayda overdag haar vader en runde ze ’s nachts haar bedrijf. Het was een uitputtingsslag en ze zat uiteindelijk op het randje van een burn-out. Ondanks haar oververmoeidheid bleef ze goed voor zichzelf zorgen: groene sapjes, veel slapen en ontspanning. En plezier opzoeken.

Ze dwong zichzelf dat te mogen, ook al voelde het ongepast na het overlijden van haar vader om plezier te hebben. Omdat ze gek is op dansen, stond zichzelf toe om iedere ochtend 5 minuten ‘gek te dansen’. Trouwens, dat doet ze nog steeds; ze staat er iedere dag vrolijk en fit bij op!

Misschien ook voor jou een leuke manier om de dag vol positieve energie te starten?

 

TIP 3: Laat jezelf zien

“Alles wat je te geven hebt zit al in jezelf,” vertelt Zarayda. “Laat het zien. En geef gewoon wat je zelf ontdekt hebt. Wat heeft voor jou verschil gemaakt dat ook voor anderen verschil kan maken?”

Met video kan je je boodschap heel goed overbrengen. “Het is hét middel om iemand online te ontmoeten. Maar de ontmoeting kan alleen ontstaan als je jezelf écht wilt laten zien! Durf je achter je bedrijf vandaan te komen, dan zal video je helpen om op je volgende niveau terecht te komen.”

 

TIP 4: Kies voor moeiteloosheid

Waarom zou je steeds je twijfels, onzekerheden of angsten bevechten? Vraag jezelf gewoon af: hoe kan het makkelijker en leuker? Voor de meeste ondernemers betekent dit een enorme mindshift. Ze zijn niet gewend om te focussen op moeiteloos en leuk – uit onzekerheid, perfectionisme of omdat leuk en makkelijk niet echt mag van jezelf.

“Wees niet te streng voor jezelf, beweeg richting die moeiteloosheid en sta toe dat er meer mag komen van alles wat leuk is! Er is genoeg, dus laten we uit de creatieve en financiële kramp komen en volop in die overvloed gaan zitten en ontvangen!”

 

TIP 5: Train je zelfvertrouwen-spier

Als ondernemer heb je een flinke dosis zelfvertrouwen nodig. Volgens Zarayda is investeren in ‘vertrouwensmanagement’ dan ook even belangrijk als het investeren in een goede marketingstrategie.

“Je moet voortdurend je zelfvertrouwen-spier trainen. Als je dat goed doet, is het heel simpel: gewoon bewegen naar waar het moeiteloos en leuk is. Hoe groter je zelfvertrouwen, hoe makkelijker het gaat. Zo simpel en leuk kan het dus zijn!”

 

Wil jij meer toffe tips van Zarayda? En haar wekelijkse WhyGirl-updates gratis in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.

 

Ik ben benieuwd welke tip van Zarayda jou het meeste aanspreekt. Laat hieronder je reactie onder. Thanks alvast!

 

Ben je enthousiast over deze podcast, je doet me een groot plezier als je een review achterlaat.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

  • Moeiteloosheid!
    Heerlijk om te lezen over de krampachtige perfectie los te laten en werken vanuit moeiteloosheid.

  • GEEF EEN REACTIE

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *