Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContact5 Manieren om gefocust te blijven op je werk

Google+ LinkedIn

Voor mij is tijd het meest waardevolle bezit in mijn bedrijf. Van elke minuut die voorbijgaat, komt er niet één meer terug. Daarom is het voor mij elke dag weer een uitdaging om gefocust te blijven zodat ik in zo weinig mogelijk tijd het meeste bereik.

 

Ik geloof dat het succes van mijn bedrijf samenhangt met de wijze waarop ik omga met mijn tijd. In dit artikel 5 manieren die ik zelf gebruik om focus te behouden in mijn werk.

 

1. Elke dag starten met een top 3

Op mijn bureau is een papiertje geplakt met een grote 3 er op. Dit herinnert mij eraan dat ik elke ochtend moet beginnen met vaststellen welke 3 dingen ik in ieder geval gedaan wil hebben die dag. Dit zijn ook de 3 dingen die ik als eerste ga doen.

Het goede van deze gewoonte is dat ik elke dag opnieuw bepaal wat nodig is. En wat zo bijzonder is, is dat mijn top 3 ’s ochtends altijd anders is dan dat ik de de avond ervoor dacht. Een nieuwe dag met nieuwe energie zorgt voor een scherpe focus.

 

2. In blokken werken

In mijn agenda staat precies aangegeven wanneer ik niet werk. Vakanties, vrije dagen en vrije uren zijn de eerste dingen die ik vastleg als ik een planning maak. Daarna bepaal ik welke werkzaamheden keer op keer terugkomen in mijn werk.

Deze dingen verdeel ik in blokken en voeg ik toe aan mijn agenda. En met een digitale agenda kan je dit met één druk op de knop voor het hele jaar vastleggen. Zo weet ik bijvoorbeeld al voor het hele jaar wanneer ik mijn nieuwsbrief schrijf en verstuur. Maar ook wanneer ik opnieuw naar mijn langetermijnplanning moet kijken.

Doordat ik alle noodzakelijke taken vastleg, is mijn hoofd leeg en kan ik gefocust toewerken naar mijn doelen.

 

3. Uitloggen van social media sites

Om mezelf te dwingen gefocust te blijven en af te maken waarmee ik bezig ben, wil ik me zo min mogelijk laten afleiden. Daarom log ik mezelf uit van Twitter, Facebook en LinkedIn. Hierdoor kom ik niet in de verleiding om steeds even snel te kijken.

Een paar keer per dag meld ik me bewust weer even aan om reacties te checken en zelf te reageren.

 

4. Taken één voor één afwerken

Multi-tasken is voor mij als moeder van drie kinderen erg effectief. Maar in mijn ondernemerschap kan multi-tasken me juist flink in de weg zitten. Ik heb gemerkt dat het ten koste gaat van focus en kwaliteit.

Daarom ben ik er steeds weer alert op dat ik mijn acties één voor één afwerk. Zo blijf ik scherp en krijg ik veel meer gedaan.

 

5. Wat je niet kan of wil doen uitbesteden

Toen mijn bedrijf flink ging groeien, kreeg ik er last van dat ik me vaak met dingen bezighield die ik niet meer wilde doen.

Ik ben een lijst gaan maken van de werkzaamheden die mij teveel tijd kostten omdat ik er niet goed in was. En ik maakte een lijst van de dingen die mij teveel energie kostten omdat ze me frustreerden.

Ik ben mensen gaan zoeken aan wie ik deze werkzaamheden kon overdragen. Deze investering is onbetaalbaar: ik kan nu gefocust blijven op de dingen waar ik goed in ben en die ik leuk vind. En ondertussen worden ook de andere acties opgepakt door mensen die dat beter kunnen dan ik.

 

Ik ben benieuwd: hoe houd jij focus in je werk? Deel je tips in het reactie-veld hieronder.

 

Ken je mensen in je netwerk voor wie deze tips ook interessant kunnen zijn? Deel dit artikel dan op social media.

 

Lees ook:

 

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *