Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContact5 tips om de kracht van netwerk-events te benutten

Google+ LinkedIn

Laatst was ik uitgenodigd voor een netwerkontbijt voor ondernemers. Die ochtend realiseerde ik me dat netwerken veel meer is dan contacten leggen die voor jóú interessant kunnen zijn: netwerken is geven en nemen.

 

Het was een fascinerende en waardevolle belevenis. Alle 40 aanwezigen hielden een pitch van 60 seconden. En iedereen was gedreven om elkáár aan contacten te helpen.

 

Netwerken is elkaar helpen

Er waren ook mensen die mij dolgraag wilden helpen. Ik kende hen niet, en zij kenden mij niet. Ze hadden alleen mijn pitch gehoord.

Zo vroegen 2 mensen of ik ze wilde coachen in hun ondernemerschap. 4 anderen vertelden me dat ze me aan een lead zouden helpen. En dat in 1,5 uur tijd!

 

Jouw netwerk is waardevol voor andere ondernemers

Zelf raakte ik ook aangestoken met het netwerk-virus. In mijn hoofd raadpleegde ik mijn Rolodex om te kijken of ik anderen ook kon helpen. Ik besefte dat netwerken geven en nemen betekent, zonder gelijk te hoeven oversteken.

Netwerken is geven en nemen; mijn netwerk kan heel waardevol zijn voor andere ondernemers.

Dat geldt natuurlijk ook voor jouw netwerk en voor de netwerken van andere ondernemers die je ontmoet.

 

Netwerken kan veel voor je bedrijf betekenen

Ik geloof dat als het je goed afgaat om te geven en ontvangen, netwerken veel voor het succes van je bedrijf kan betekenen.

Daarom wil ik dat ook jij de kracht van netwerk-events gaat ervaren. Ik heb 5 tips voor je.

 

1. Bereid je praatje goed voor

Zelf begrijp je natuurlijk precies wat je doet. Maar voor anderen is het niet zo vanzelfsprekend. Vertel duidelijk:

  • waarom je doet wat je doet
  • met wie je het liefste werkt
  • hoe je de beste resultaten haalt voor klanten

Pas je praatje elke keer weer aan. Zelf had ik mijn pitch ook aangepast. In mijn verhaal lag de nadruk op regionale bedrijfsactiviteiten, omdat de deelnemers van het netwerkontbijt allemaal ondernemers uit de regio waren.

 

2. Bedenk een goede zoekvraag

Bedenk vooraf waar je het event mee wilt verlaten. Hoe helderder jij bent in je vraag aan de ander, hoe groter de kans is dat je ook aan de juiste contacten komt.

Tijdens dit netwerk-event vroeg ik of mensen mij in contact wilden brengen met organisatoren van events voor ondernemers in de regio. Volgende keer zou ik zomaar een andere vraag kunnen hebben. Je zoekvraag is afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt en wie er op het event zijn.

 

3. Neem de juiste spullen mee

Het klinkt vanzelfsprekend: neem een blocnote en een pen mee. En natuurlijk voldoende visitekaartjes. En houd ze ook bij je, zodat je ze op elk moment kan uitdelen.

Zo was ik zelf in gesprek met iemand die veel voor me kon doen. Hij vroeg om mijn kaartje. Maar mijn visitekaartjes zaten in mijn tas die in een andere ruimte stond. Toen ik de kaartjes had opgehaald, was de man al in gesprek met iemand anders.

Het had me zeker geholpen als ik niet had hoeven weglopen en het gesprek met deze persoon gewoon had kunnen afronden.

 

4. Bouw relaties op

Mensen die je op een netwerk-event ontmoet, kunnen nu of in de toekomst hele waardevolle contacten voor je blijken. Verwacht niet dat ze op dit moment interessante leads voor je hebben.

Investeer in de relatie. Houd contact en help de ander waar mogelijk. Hoe meer wederzijds vertrouwen er is, hoe groter de kans is dat je van waarde gaat zijn voor elkaars onderneming.

 

5. Wees jezelf

Misschien vind je jezelf helemaal geen netwerktype. Net als bij contacten in het dagelijks leven is het de echtheid van mensen die vertrouwen wekt. Dus blijf jezelf en neem de tijd en ruimte om te wennen aan het delen van je verhaal met anderen.

Juist jouw eigenheid maakt dat mensen zich aangetrokken tot je voelen en iets voor je willen doen.

 

Heb jij ook goede netwerktips? Deel ze dan in het reactieveld!

 

Vond je dit artikel inspirerend? Deel het op social media met onderstaande buttons, zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen!

 

Lees ook:

 

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *