Kiezen voor wat je écht wilt met Margriet Spijksma

Google+ LinkedIn

Stel je voor. Je geeft alles op wat je hebt. Je huis, je lief, je leven. En begint opnieuw. Zou jij het aandurven? Margriet Spijksma wel en is nu gelukkiger dan ooit.

Margriet Spijksma verbrandde een paar keer in haar leven alle schepen achter zich. Ondanks verschrikkelijk angstige gevoelens durfde ze definitief afscheid te nemen van haar huis, haar bedrijf en haar vriend. Gewoon omdat haar intuïtie het haar vertelde. En nu voelt ze zich de gelukkigste vrouw van de wereld.

 

Margriet Spijksma: stralend en eigenzinnig

Een jaar geleden leerde ik Margriet kennen. Ik was direct gefascineerd door haar. Ze is mooi en heeft altijd een stralende lach op haar gezicht. Maar ze is ook eigenzinnig. En dat moet je ook wel zijn als je het lef hebt om een aantal malen in je leven te kappen met alles wat niet voor je werkt. Wat een moed en wat een daadkracht!

Met haar bedrijf Fablife helpt Margriet tegenwoordig anderen te ontdekken wat ze écht willen. Want pas als je dat weet, kan je het leven gaan leiden waar je van droomt.

Een tijdje terug sprak ik Margriet voor mijn podcast. Wow, wat heb ik weer genoten van haar verhalen en haar verfrissende kijk op het leven. Ik deel Margriets beste tips met je.

 

TIP #1 Stop met zoeken

Voor veel mensen is het lastig om het onbestemde gevoel van verlangen naar een ander soort leven om te zetten in praktische acties. Margriet: “Voeg urgentie toe aan je leven. Waarom zou je wachten om fijne dingen in je leven toe te laten? Kom te weten wat die fijne dingen voor jou zijn. Niet pas na de zomer of volgend jaar. Nee, nu! En hou op met zoeken. Zoekers vinden niet. Neem je voor om te vinden wat je wilt!”

 

TIP #2 Zeg JA tegen wat je écht wilt

De volgende stap is volgens Margriet dat je hardop uitspreekt waar je van houdt. Zelf doet ze geen concessies meer. “Toen ik het roer eenmaal omgooide, dacht ik: ik weet nog steeds niet precies wat ik wil met mijn leven. Maar een paar dingen weet ik wel. Ik wil alleen nog maar Illy koffie drinken. Ik wil nooit meer offertes of rapportages maken, en voortaan besteed ik uit wat ik niet kan. En ik wil mensen helpen.”

Door hier volmondig JA tegen te zeggen, ging Margriet hier ook echt naar leven. Het veroorzaakte een enorme shift in haar leven.

Ninke van de Leck met Margriet Spijksma

 

TIP #3 Durf afscheid te nemen

Twaalf jaar lang schikte Margriet Spijksma zich in haar relatie. Zelfs toen ze wist dat haar vriend haar bedroog. Ze had het gevoel er niet toe te doen. Net als vroeger thuis. Ze deed haar best om er iets van te maken en te doen alsof ze het fijn had. Vanuit verantwoordelijkheidsgevoel.

Tot de dag waarop haar ex weer eens te laat was, waardoor zij te laat op haar afspraak zou komen. Toen knapte er iets. Het gevoel er weer niet toe te doen drong ineens diep tot haar door. En ze hoorde zichzelf tegen haar vriend zeggen: “Ik ga weg. Ik laat alles aan jou. Maar ik begin opnieuw.” Ze vertrok, nam ontslag en verhuisde naar Amsterdam. Daar raakte ze in een diepe crisis. Maar, ze kwam er doorheen.

Jaren later gebeurde het weer. Margriet was inmiddels eigenaar van een goedlopend bedrijf en werkte samen met een compagnon. Van de ene op de andere dag besloot ze volledig te stoppen met dit bedrijf.

Weer hoorde ze zichzelf zeggen: “Ik ga weg. Ik laat alles aan jou. Maar ik begin opnieuw.”

De mensen in haar omgeving verklaarden haar voor gek. Want voor de tweede keer gaf Margriet alle zekerheden in haar leven op. Toch was haar oergevoel zo sterk dat ze wist dat ze het juiste deed.

 

TIP #4 Volg je intuïtie

“Die grote beslissingen heb ik genomen in een soort roes. Dat doe je echt niet meer met je hoofd. Je besluit iets en laat dan de natuur zijn werk doen. Het klinkt gek maar zo werkt het wel. Als je niet op familie terug kan vallen, als niemand je begrijpt. Dat is zo koud. Maar toch had ik zo’n gevoel van vertrouwen. Ik volgde eindelijk mijn gevoel.”

Eén zin bleef in die tijd door haar hoofd spelen: ‘vertrouwen, geduld en volharding’. Ze overwoog het zelfs op haar been te laten tatoeëren; dan zou ze het elke keer als ze op het toilet zat zien. En nog altijd sterken deze woorden haar op moeilijke momenten.

Na diverse verhuizingen, waaronder naar Nieuw-Zeeland, ontmoette Margriet de liefde van haar leven. En vanaf dat moment veranderde alles. Ineens had ze een gelijkwaardige relatie. En kreeg ze, als kers op de taart, twee prachtige kinderen.

 

TIP #5 Speel het spel

Ondertussen startte Margriet haar huidige bedrijf Fablife. Ze helpt nu anderen ontdekken wat ze echt willen. En veel mensen komen er dan achter dat ze gevangen zitten in hun baan. Ze ontdekken dat ze graag voor zichzelf willen beginnen. Ook daar helpt Margriet ze in haar businessprogramma mee.

Op een nacht werd ze wakker en realiseerde ze zich: ontdekken wat je echt wilt is eigenlijk heel simpel. Het is net een spelletje. “Aan het begin van elk level denk je: dit haal ik niet. En aan het eind van het level denk je: was dit het nou? Als je dit een beetje gaat snappen, dan wordt het leuk.” Je gaat zien dat je leven eigenlijk een cyclus is. Op elk niveau heb je weer met uitdagingen te maken, alleen dan op een hoger level.

 

TIP #6 Laat je niet klein houden

Ze zeggen altijd: dream big. En dat is ook wat Margriet gelooft. “Zodra je in gedachten een mogelijkheid hebt gezien, is het binnen handbereik.” Maar wil je je dromen echt waar kunnen maken, dan is het essentieel dat het ook goed zit met je gevoel.

“Wil je centjes verdienen, dan zal je ook altijd centjes verdienen. Wil je een bedrijfje, dan houd je een bedrijfje.” Die verkleinwoorden houden je klein als ondernemer.

“Je kan ook denken: ik ga miljoenen verdienen, maar als je altijd issues hebt met geld en baalt van elke rekening die komt, zal het niet gaan stromen.” Want om echt te kunnen groeien, moet het volgens Margriet uit liefde komen.

 

Wil je meer weten over Margriet Spijksma? Kijk dan op haar website of bestel haar boek F*cking Fantastic.

Doe jij wat je écht wilt? Ik ben reuze benieuwd wat je mogelijk tegenhoudt.

 

Ben je enthousiast over deze podcast, je doet me een groot plezier als je een review achterlaat.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Zoveel herkenning…alles achterlaten, volgen van je innerlijke stem zonder het doel te weten, klein denken: mijn bedrijfje, precies genoeg verdienen om rond te komen en op eigen benen te staan. Hoezo???
  Met hulp van o.a. Ninke/ Ideaal in Bedrijf en nog veel meer inspirerende mensen die ik ga ontmoeten en al heb ontmoet, ga ik er wat moois van maken! Bedankt van jullie input! Liefs, Ingrid.

 • Dames,
  jullie zijn werkelijk mijn inspiratie. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en weet nu ook dat wanneer iemand nee zegt ik niet teleurgesteld hoef te zijn, maar juist door moet gaan. Succes dames in alles wat jullie doen!

 • Zoooo, wat een heeel dappere, doortastende vrouwen die hierboven berichten hebben geplaatst! jullie inspireren mij, want ik durf nog niet zo goed en geloof nog te weinig in mn eigen kunnen. Gedumpt na 32 jaar relatie door meneer de hoogleraar, geen vaste baan, huis in de verkoop. Ja ik ben vastbesloten verder te gaan en op mn eigen financiele pootjes te gaan staan. En ja ook ik heb echt een heel mooi product wat bij mij past…… Nu nog gaan verdienen volgens het verdienmodel. Ik ga ervoor. Thx ladies!!!! Cynthia

 • Ook ik verliet jaren geleden de zekerheid van ons goedlopend bedrijf om mijn gevoel en intuïtie te volgen. Niet veel later raakte ook mijn relatie aan lager wal. Een verkeerde keuze? Zoveel onzekerheid, zo weinig zelfvertrouwen. En tóch is er diep van binnen zo’n gevoel waar je op doorgaat. Een gevoel dat ‘weet’ wat je moet doen. Ik (her)vond mijn vrouwelijke kracht! Ik heb mijn relatie kunnen redden door te vechten en kokhalzende gesprekken te voeren, startte mijn eigen praktijk en ben succesvol. Maar ook daarin vond ik een plafond. Toen Ninke op m’n pad kwam en ik besloot met haar mee te gaan, druiste ik wederom in tegen gevestigde normen. Maar ik ga door, met of zonder anderen! Want juist het op eigen benen staan, eigen keuzes en het volgen van mijn eigen pad maakt mij succesvol en aantrekkelijk. Mijn werk, mijn relatie en ik bloeien als nooit te voren. 😉

 • Al jaren wist ik dat er een goed idee in de lucht hing… Maar ik wist niet wat,… Ik zocht en zocht… Maar vond t niet ????
  Ruim een jaar geleden verbrak ik mijn relatie… Ik had niets meer, geen huis, geen inkomen en baan (ik werkte altijd bij m’n ex omdat dst makkelijk was met de kinderen).
  2 dagen na de breuk was me ineens alles duidelijk… Dat goede idee waar ik naar zocht was idd te makkelijk, maar zag t nu pas. Het hele plaatje had ik in n ochtend uitgewerkt.
  Vanaf dat begin nooit twijfels gehad, ik ben gegaan en alles kwam op m’n pad (zelfs een heerlijk huis).
  Inmiddels begint mijn bedrijfje beetje bij beetje te lopen. Wat ik doe? Ik verhuur t mooiste kerkje in de Zaanstreek en is onder andere nu een bijzondere trouwlocatie ????
  Hoeveel mensen het afgelopen jaar tegen mij zeiden: “je straalt,… T gaat goed met je he?!”…
  Jaren heb ik er tegen aan gehikt, maar om alles achter te laten was de beste keuze in m’n leven tot nu toe!!

 • Toeval bestaat niet. Vanmorgen zeg ik tegen mijn partner, ik stop met deze relatie,dit bedrijf. Voor de 2e keer in mijn leven ga ik alles verlaten wat ik nu heb. Het voelt niet goed. En nu lees ik over Margriet. Bijzonder

 • Wauw Ninke en Margriet, wat een super waardevol en inspirerend interview. Helpt mij enorm om nog meer vastberaden te zijn en groter te denken, dan ik al deed! Bedankt daarvoor.

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *