Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactStaat wat écht belangrijk voor je is wel in je agenda? [+ video]

Google+ LinkedIn

Veel ondernemers die ik ken, zijn altijd druk. Hun bedrijf zit constant in hun hoofd. Ze hebben een agenda die uit zijn voegen barst en hun leven bepaalt. Herken je dat? Dan is het tijd om wat er écht toe doet in te gaan plannen.

Even eerlijk: als je je leven terugbrengt naar de kern, waar draait het dan om? Om al die afspraken en verplichtingen die in je agenda staan?

Ik denk dat het eerder gaat om je relatie, je gezin, je familie en vrienden. En waar houd je intens van? Misschien ben je gek op schilderen, naar concerten gaan, stedentrips maken of wil je inspirerende ondernemers ontmoeten.

Maak eens een lijstje met dingen die je écht graag doet…

 

Wat doet ertoe in jouw leven?

Hoe kan het toch dat we aan dat soort belangrijke zaken vaak niet toe komen? Dat de dingen die er het meest toe doen, geen plek hebben in onze agenda?

Ik weet waar ik het over heb: ook bij mij ligt altijd het gevaar op de loer dat ik te druk ben. Dat dingen die heel belangrijk voor me zijn, op de achtergrond raken.

Dat wil ik niet meer.

Ik ga met je delen hoe ik zelf voorkom dat mijn bedrijf mijn leven overneemt. Het is een praktische tip om ervoor te zorgen dat die zo belangrijke zaken weer wél een plek krijgen in je agenda.

 

Plan allereerst je vrije tijd

Voordat mijn agenda dichtslibt met al die minder belangrijke dingen, plan ik mijn vrije tijd in: ‘me time’, tijd met familie, tijd voor de dingen waar ik echt blij van word.

Ik plan 1-op-1 uitstapjes met mijn kinderen, meteen voor het hele jaar. Anders komt het er niet van en denk ik als het jaar al meer dan de helft voorbij is: oh, ik zou met Thomas nog een dagje naar Amsterdam gaan. Of met Hugo of Simon iets leuks doen. Maakt niet uit wat we gaan doen, maar de data plan ik alvast in.

Zo plan ik bijvoorbeeld ook elke paar weken een friends & fun avond. Geen idee wat ik dan ga doen. Wel weet ik dat die avond in het teken staat van vrienden en plezier maken. Hiermee voorkom ik dat ik moet denken: ik zou eigenlijk nog eens die en die moeten uitnodigen. Als ik het vooraf inplan, gebeurt het gewoon.

Verder scrollend door mijn agenda kom ik m’n wekelijkse pilatusavond tegen. Ook de afspraken met mijn nieuwe personal trainer staan erin: hij laat me spieren voelen waarvan ik niet wist dat ik ze had 😉

Goed zorgen voor mijn lichaam, zorgen voor balans, dat vind ik heel belangrijk. Daarom plan ik ook om de week een massage in. De enige manier om te voorkomen dat dat erbij in schiet, is de afspraak nu al inplannen.

 

Van tandvlees naar rust

Gelukkig ben ik niet meer zo’n ondernemer die op z’n tandvlees loopt. Ik heb het minder druk, maak minder uren en slaap beter.

Als je veel uren draait, heb je misschien het gevoel dat die doe-modus ervoor zorgt dat je de touwtjes in handen houdt. Maar als je kijkt naar de lange termijn, dan weet jij ook dat tandvlees-werk niet jouw beste werk is.

Je helpt er jezelf en je bedrijf niet mee vooruit. Als jij in een soort uitgeputte overleefstand staat, ben je niet aantrekkelijk voor klanten. Jij werkt toch ook liever samen met iemand die rust en vertrouwen uitstraalt?

Maar het belangrijkste is nog wel: waarom zou je de tandvlees-route bewandelen als het ook anders kan? Waarom zou je inleveren op wat er echt toe doet voor jou als dat helemaal niet nodig is?

 

Regie over je agenda

Vrijheid is motivator #1 voor ondernemers. Maar als je je agenda jouw leven laat beheersen, is die vrijheid ver zoek. Ben je dan niet strenger dan welke baas dan ook? Zou je eigenlijk wel voor die baas willen werken…?

Tijd dus om de omslag te maken naar een leven waarin wat er écht toe doet jouw agenda bepaalt. Om jezelf de tijd te geven om te herstellen van drukke periodes, om een beetje op adem te komen, om te ontspannen: een mooi voornemen voor 2017!

Ik geef je een aantal tips om meer regie over je agenda en over je tijd te krijgen. Om prioriteit te geven aan zaken die er écht toe doen. Om de ruimte en rust te creëren die nodig zijn om groots te ondernemen en vol vertrouwen belangrijke stappen te zetten.

  1. Sta eens stil bij de waarde van tijd. In mijn ogen is tijd kostbaarder dan wat dan ook. Belangrijker dan geld, gezondheid of energie. Mensen die mij al langer kennen, hebben me vast wel eens horen zeggen: “Elke minuut die voorbij is, komt nooit meer terug.” Sinds ik daarvan doordrongen ben, ga ik echt anders om met de tijd die ik heb.
  2. Ga hele duidelijke prioriteiten stellen. Wat op #1 staat in je leven, hoort ook op #1 in je agenda. Ben jij je bedrijf zo aan het inrichten dat het past bij het leven dat je wilt leiden? Geef voorrang aan zaken die bijdragen aan wat jij belangrijk vindt en aan jouw groei als mens en als ondernemer.
  3. Werk in blokken, ga je activiteiten matchen. Als je een dagdeel kan besteden aan marketing, komt er meer uit je handen dan wanneer je hier elke dag tien minuten voor reserveert. En stel van tevoren vast op welke dag je met klanten wilt werken. Steeds (moeten) schakelen tussen taken kost veel energie en tijd.
  4. Besteed je agendabeheer en je mail uit. Hoe vaak check jij je agenda, hoe vaak mail je ‘even’ terug voor iets onbelangrijks? En als een klant vraag ‘of je toch niet voor één keer…’ Doe jij dan concessies? Een secretaresse, een virtueel assistent of een online business manager kan veel makkelijker NEE zeggen en jouw grenzen bewaken.
  5. Plan droomdagen in en laat niets tussen jou en deze afspraak met jezelf komen. Spijbel een dag (een werkdag!) om iets te doen waar jij van geniet, waar jouw batterij weer even op kan lopen. Voor de een is dat een museum bezoeken, voor mij is het bijvoorbeeld een dag naar de sauna. Wat is het voor jou?

 

Je tijd is te kostbaar om op te laten gaan aan onbelangrijke zaken. Hoe ga jij je agenda voor 2017 invullen? Laat het me weten!

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

  • GEEF EEN REACTIE

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *