Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactDe 3 dingen die ik consequent opschrijf

Google+ LinkedIn

Veel succesvolle ondernemers zweren bij pen en papier om mooie inzichten en goede ideeën op te schrijven. Ook ik zou mijn prachtige Moleskines niet graag missen. Schrijven levert me veel op, en dat gun ik jou ook!

 

Ik ben zo blij dat ik een manier van schrijven heb gevonden die goed voelt en blijkbaar bij mij past. En sinds ik schrijf, zijn mijn bedrijfsresultaten beter.

 

Mooie notebooks verdienen goede ideeën

Daarom vertel ik je graag iets over mijn verzameling Moleskine boeken. Prachtige grote notebooks die kwaliteit uitstralen. Waar ik graag in schrijf en graag in blader.

Zo’n boek doet iets met me. Ik droedel niet zoals vroeger op school, kladder geen boodschappenlijstjes in de kantlijn. Een mooi notebook verdient kwalitatief goede content: mooie inzichten en goede ideeën.

Ik heb maar liefst 3 notebooks. Elk met een eigen doel.

 

Inzichten notebooks

Stel je eens voor dat jij alle inzichten die je ooit hebt opgedaan, al die kansen en kansrijke ideeën die je ooit ergens opgekrabbeld hebt, bij elkaar zou hebben…

Daarom schrijf ik tegenwoordig in van die A4 notebooks. Ik neem ze mee naar seminars, naar mijn business coaches. Tijdens webinars heb ik dat notitieboek naast me liggen en ik schrijf erin als ik een dag AAN mijn bedrijf werk.

Ik heb intussen een flink aantal boeken vol goede ideeën. Ik vind het zo gaaf als je bedenkt hoe lang je daar profijt van hebt. Als ondernemer ben je continu bezig om jezelf en je bedrijf door te ontwikkelen. Het kan dus best zijn dat ideeën die je twee jaar geleden opschreef, op dat moment niet uitvoerbaar waren.

Toen pasten ze niet bij het stadium van je ondernemerschap. Nu ligt dat misschien anders. Je bent gegroeid, op persoonlijk vlak en met je bedrijf. En wie weet komen de ideeën van toen je nu heel goed van pas.

Ik wil echt iedereen aanraden om met regelmaat die oude notebooks door te spitten. Ik weet zeker dat je dan goede en bruikbare ideeën gaat tegenkomen.

Waarom zou je elke keer nieuwe dingen bedenken als het daar allemaal al staat?

 

Prioriteiten journal

De tweede manier waarop ik journals gebruik, is door de dag te starten met het opschrijven van een top 3. Euh, bijna elke dag, want ook ik ben maar een mens.

Voor die top 3 heb ik een apart notebook. Ik schrijf de 3 dingen op die ik die dag in elk geval gedaan wil hebben. Het is een fantastische manier om prioriteiten te stellen. Hoofd- en bijzaken worden dan ineens glashelder.

Het bedenken van de top 3 is ook een manier om belangrijke dingen voorrang te geven boven urgente zaken. Met belangrijke dingen bedoel ik de dingen die echt onderdeel zijn van je masterplan. Zaken die bijdragen aan het krijgen van meer klanten en meer omzet, en je idealen realiseren.

Een voorbeeld: mail lijkt vaak urgent, maar als je je mailbox afwerkt, gaat je tijd en energie naar dingen die veelal niet bijdragen tot de realisatie van je masterplan. Ga je belangrijke dingen voorrang geven, dan vallen heel veel dingen weg.

En natuurlijk heb je een super voldaan gevoel als je je top 3 hebt afgewerkt!

 

Dankbaarheidsboek

Mijn derde journal is mijn dankbaarheidsboek. Hoe krachtig is het om de dag af te sluiten of te beginnen met stilstaan bij wat je in je leven hebt. Bij wat er gebeurt, de mensen om je heen, de kansen die je krijgt en wat er zoal meer op je pad komt.

Je dankbaar voelen is groots. Het is het waard om even pas op de plaats te maken. Vaak zijn we als ondernemer alleen maar nieuwe dingen aan het najagen. We voelen ons vaak gehaast om weer verder te komen. Maar ondertussen gebeurt HET.

Het leven gaat door en jij staat stil.

Dat dagelijks even doen, ja, dat is magisch. Dankzij mijn dankbaarheidsboek verspreid ik veel meer liefde, gaat mijn aandacht naar de juiste dingen.

Ik kan het moeilijk uitleggen, dus probeer het eens. Ook jij zal merken hoe op deze manier de juiste dingen boven komen drijven. En dat helpt weer om de dag erna de belangrijke dingen voorrang te geven als je je top 3 samenstelt.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je stilstaat bij dankbaarheid, dan wordt alles wat bijdraagt aan jouw geluk groter.

 

Wat schrijven mij brengt

 • Mijn journals zorgen ervoor dat mijn mooie inzichten en goede ideeën bij elkaar staan. Dat ik terug kan lezen in deze notebooks zodat ‘oude’ ideeën ineens een nieuwe impuls aan mijn business kunnen geven.
 • Een dag die ik begin met een top 3 geeft me een voldaan gevoel. Het zorgt ervoor dat ik, ook in de waan van de dag, belangrijke dingen voorrang geef boven (schijnbaar) urgente zaken. Het zorgt voor mega-focus.
 • In mijn dankbaarheidsboek geef ik aandacht aan ‘the sunny side’ van mijn leven waardoor de zon nog veel meer gaat schijnen.

Jeetje, ik sta er zelf een beetje versteld van!

 

Ik ben reuze benieuwd of jij met schrijven bezig bent, en zo ja, op wat voor manier jij dit inzet voor de groei van je bedrijf.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Jaaa, mooie notebooks! In mijn bullet journal schrijf ik mijn week en dagdoelen. En dan heb ik ook nog een boekje met aantekeningen voor mijn nieuwe bedrijf. Die gebruik ik als een soort braindump van waaruit ik nu makkelijk inspiratie voor mijn ondernemingsplan kan maken.

 • Hi Ninke, ik schreef al en heb ook verschillende boeken. Soms liepen de onderwerpen door elkaar. Inzichten en to-do lijsten. Nu ga ik er dus drie naast elkaar schrijven. Zo blijft het overzichtelijk en dat werkt heel fijn. Ook leuk om later terug te lezen!
  Groetjes,
  Roos

 • leuk om te lezen dat er nog meer zijn die van schrijven houden! Ik heb ook meerdere boeken, 1 voor mijn gewone monkeymind gebabbel, 1 voor ideeen in mijn nieuwe bedrijfje ( maar niet zo uitgebreid als jij dat doet, dat vind ik wel een goed idee!!! supertip!) en 1 voor aantekeningen tijdens trainingen etc. Daarnaast doe ik ook wel wat jij doet, opschrijven waar ik dankbaar voor ben, maar dat doe ik op mooie papiertjes en dan in een mooie grote glazen pot, met eventueel andere bijzondere dingen zoals een kaartje dat ik heb gekregen ofzo en aan het einde van het jaar kan ik dat dan terug lezen! (en het staat vrolijk! ) 😉

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *