Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactHad ik dit maar eerder geweten

Google+ LinkedIn

Time flies! Als ik terugkijk op wat er de afgelopen tijd allemaal is gebeurd…wow! Wat een avontuur. Natuurlijk was niet alles makkelijk. En zijn er dingen die ik graag eerder had willen weten, zodat ik het anders had kunnen aanpakken. Daarom deze blog. Hierin deel ik de 5 adviezen die ik de Ninke van een jaar geleden zou adviseren. 

Luister je liever? Ik nam er ook een podcast over op.

5 adviezen aan mezelf

1. Volg altijd je intuïtie

Over het algemeen ben ik best goed in knopen doorhakken en weet ik dat mijn intuïtie daarbij de beste raadgever is. Toch wacht ik soms te lang, voordat ik naar mijn intuïtie luister. Mijn gezin en ik waren van plan om in december 2017 naar Ibiza te verhuizen. We waren alles al aan het regelen, iedereen wist al dat we zouden vertrekken. We hadden ons huis te koop staan. En dat terwijl het stemmetje in mijn hoofd al een tijdje fluisterde ‘doe het niet’. Ik probeerde het te negeren, want het was toch onze droom! Maar dat stemmetje begon steeds harder te roepen, totdat ik er niet meer onderuit kon. Uiteindelijk gaf ik dat stemmetje de ruimte en besloten we om in Nederland te blijven. En ik heb daar geen seconde spijt van gehad. Wat ik hiermee wil zeggen: luister altijd naar je gevoel.

2. Volg de 5 second rule

Nee, hiermee bedoel ik niet dat je voedsel dat je op de grond laat vallen binnen 5 seconden nog kunt eten. 😉 Ik heb het over de theorie van Mel Robbins. Dat je bij een spontane ingeving direct actie onderneemt. De ideeën die je vanuit je onderbuik krijgt, zijn namelijk vaak de meest geniale ideeën. Neem ze serieus en doe er iets mee, direct. Binnen 5 seconden. Daarna ga je er namelijk over nadenken en sluipen gedachten als ‘nee, dat kost teveel tijd’ of ‘nee, daar zit niemand op te wachten’ erin. Als ik ineens bedenk dat ik meer moet gaan sporten, moet ik daar van mezelf direct naar handelen. En dat hoeft echt niet te betekenen dat ik direct mijn hardloopschoenen aantrek, maar ik kan wel direct een afspraak maken met mijn personal trainer.

3. Maak jezelf nog meer vrij

Het afgelopen jaar heb ik ontdekt dat er altijd dingen van je bordje af kunnen. Ik had mezelf vaker kunnen vragen: waarom ben ik dit eigenlijk aan het doen? Is dit wel effectief? Kan een ander dit niet beter, sneller of goedkoper? Maak je meer vrij van alle dagelijkse werkzaamheden, zodat jij je kunt focussen op groei.

4. Zorg voor verbinding met je klanten

Dit advies heeft eigenlijk veel te maken met mijn vorige tip. Ik heb me namelijk vrij gemaakt van mijn business. Zo vrij dat ik het contact met mijn klanten begon te missen. Waar mijn tijd eerder opging aan persoonlijk contact, had ik nu helemaal geen 1-op-1 contact meer. En dat is natuurlijk ook niet goed. Dus heb ik de tijd die ik won, doordat ik me vrijmaakte van alle dagelijkse werkzaamheden, gebruikt om meer van mezelf te geven. In de vorm van persoonlijke video’s op Facebook bijvoorbeeld. Zo laat ik klanten wel meer van mezelf zien, zonder weer in de valkuil te trappen van continu bezig zijn met Facebook.

5. Follow the fun

Als jong meisje had ik minimaal één keer per dag de slappe lach. Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren, dan was het ondernemerschap best wel een serieuze bedoening aan het worden. En ik miste de fun! In de loop van het jaar ben ik daarin wel wat meer wakker geworden. Ook in je business is het namelijk heel belangrijk om het spoor van fun te volgen. Geef jezelf de ruimte en de vrijheid om lekker lol te maken. Volgens mij vinden klanten het namelijk heerlijk als ze iemand treffen die happy is en plezier uitstraalt.

 

Welke adviezen had jij jezelf een jaar geleden willen geven? Heb je daar weleens over nagedacht? Of komt er spontaan iets in je op? Laat het me weten in de comments!

 

Ook interessant voor je:

Google+ LinkedIn

 • Leuk om zo eens even terug te blikken! En zo waar jouw tips. Ik heb er zelf ook nog wel een paar:
  1) Kies in het begin van het jaar een mooi woord dat jou dat jaar gaat ondersteunen.
  Het werkt als een leidraad bij het maken van keuzes. Mijn woord dit jaar is ‘moeiteloosheid’. Als ik tussen twee dingen moet kiezen kies ik voor de optie die me het minste moeite kost. Volgend jaar is mijn woord misschien ‘uitdaging’ en dan kies ik voor de andere.
  2) Zet je tobben om in verlangen.
  Het gaat zo: Je ligt in bed over iets te tobben en dan vraag je jezelf: “Wat verlang ik op dit punt?” Dan is je eigen antwoord bijvoorbeeld: “Dat dat ene gesprek morgen moeiteloos verloopt.” De rust keert terug, je valt in slaap en grote kans dat het gesprek morgen goed gaat. Probeer het maar eens. Het werkt echt.
  3) Laat los
  Het klinkt als een cliché maar is voor mij zo waar gebleken afgelopen jaar. Als ik voel dat ik mezelf loop te forceren om een beslissing te nemen stop ik er bewust mee en ga ik even heel wat anders doen. Het is best moeilijk want het druist tegen je neiging in. Ik ga een stukje fietsen ofzo. Lekker lang naar de wc gaan of even douchen helpt ook.

 • Hoi Ninke

  Bedankt voor je bruikbare tippen. Ik loop ook vaak achter de feiten aan
  Ik werk hard aan zaken die niets opleveren. Maar wel veel energie kosten. De adviezen die geeft die zijn zeer goed bruikbaar voor mij.

  Gr. Michel

 • O zo herkenbaar!! De meeste klanten kreeg ik juist door spontane acties! Die niet “perfect” waren. Die ene keer dat ik alle LinkedIn suggesties per ongeluk een connectieverzoek stuurde (2 klanten uitgehaald), of die keer dat ik met clownsneus en al op social ging. Maar wow, dat hoofd hé?

 • Het was een hele zware tijd, die me ook iets heel belangrijks heeft geleerd: als alles lijkt weg te vallen is er altijd iemand waar je op terug kan vallen. En dat ben jijzelf.
  😍
  Echt. Alsof ik het zelf geschreven heb.

 • Bedankt Ninke voor deze heerlijke tips, je hebt helemaal gelijk.
  Ook ik denk veel te veel, en veel te serieus, na. Daardoor verdwijnt de fun soms en dat is zonde. Want zelfstandig ondernemerschap is het leukste en beste wat mij ooit had kunnen ‘overkomen’.
  Thanks!!

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *