Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactKeuzes maken: zet jouw inner critic niet achter het stuur

Google+ LinkedIn

Als ondernemer maak je voortdurend keuzes. Maar op basis waarvan doe je dat eigenlijk? Laat jij je leiden door wat je verstandig vindt? Wat jouw omgeving van je verwacht? Of kies je op basis van hoe jij je wilt voelen? Hoe maak je de beste keuzes? Daarover sprak ik met keuze-expert Nicole Offenberg.

 

Kiezen en het hele proces eromheen intrigeerde me altijd al. Maar op dit moment extra, vanwege een beslissing die ik onlangs nam. Dit jaar emigreer ik namelijk met mijn gezin naar Ibiza. Die keuze is niet over één nacht ijs gegaan. Daar ging een lange periode van twijfel en angst aan vooraf. In mijn podcast kijk ik hierop terug met Nicole Offenberg. Als keuze-expert helpt zij ondernemers in het maken van keuzes die in lijn liggen met wie ze zijn en waar ze écht naar verlangen in het leven. Haar analyse van de redenen waarom wij bepaalde keuzes maken, vind ik superinteressant. En haar kijk op mijn keuze om te emigreren? Ik kreeg er kippenvel van. Zo herkenbaar!

 

Innerpreneur

Nicole noemt zichzelf een ‘innerpreneur’. “Mijn bedrijf is een uitdrukking van mijn persoonlijkheid. Het vertelt wie ik ben, wat ik belangrijk vind en wie ik wil zijn.” In de podcast vertelt Nicole onder andere hoe zij haar introverte karakter niet ziet als een beperking, maar juist als een kracht. Een bijzonder verhaal over hoe zij haar plek in de wereld durft te claimen en over haar keuze om haar baan als trouwe ambtenaar in te ruilen voor een leven als succesvol ondernemer.

 

Ik vertrek!

Eén van de redenen waarom ik graag met Nicole wilde praten, is een grote keuze die ik onlangs maakte. Dit jaar verhuis ik dus met mijn gezin naar het heerlijke Ibiza. Mijn man Floris en ik droomden er al jaren van om in Sydney te wonen. Lange tijd bleef het bij dromen. Op een gegeven moment was ik in Miami. Compleet uit het niets begon ik te huilen. Twee dagen lang. Ik weet niet was het was. De vrijheid, het mooie weer, de blauwe lucht en de zee. Ik voelde me intens gelukkig. Ik smste Floris en ook al waren we duizenden kilometers van elkaar verwijderd, hij snapte precies wat ik bedoelde. Het moest niet bij dromen blijven.

Op dat moment hakten we de knoop door: we gingen het doen! Sydney bleek echter een lastig, bureaucratisch verhaal. We stelden onszelf toen heel praktisch de vraag: wát is nu echt belangrijk? Gaat het echt om Sydney of is het warme weer en het gevoel van vrijheid waar het ons om gaat? Mijn inspiratiebron Danielle Laport schreef ooit ‘the light way is the right way’. Toen we het idee van Sydney loslieten, zagen we ineens andere mogelijkheden. Na een vakantie op Ibiza voelde dat ineens als een heel lichte keuze. Het werd Ibiza!

In eerste instantie dacht ik dat we met het doorhakken van de knoop het moeilijkste hadden gehad. Toch sloeg al snel de twijfel toe. Hoe haalden we het in ons hoofd om onze kinderen uit hun vertrouwde omgeving te halen? Mijn Spaans was zover weggezakt. Straks krijgen we zo’n ‘Ik Vertrek’ situatie, waarbij ons huis onder water staat en ik de loodgieter niet eens fatsoenlijk te woord kan staan. Ik zag ineens allemaal beren op de weg. Gelukkig bleef het gevoel dat we moesten doorpakken overeind. Dit najaar is het zover en verruilen we Nederland voor het mooie Spaanse eiland.

 

Sneltrein aan twijfels

Nicole verklaart: “wanneer je een grote keuze maakt, komen er altijd twijfels. Soms gaat dat als een sneltrein en is het niet meer te stoppen. Je ziet alleen maar de negatieve gevolgen van jouw keuze. Op dat moment zit jij niet meer achter het stuur, maar jouw innerlijke criticus. Dat stemmetje dat zegt ‘zou je dat nou wel doen?’ Ga eens terug naar het moment dat je jouw verlangen liet spreken. In jouw geval, Ninke, is dat het moment dat je in Miami zat en Floris smste. Wanneer je teruggaat naar het gevoel wat je toen had, dan weet je eigenlijk al wat je moet doen.”

 

Keuzes maken: 5 tips van Nicole Offenberg

 1. Luister naar je intuïtie
  Intuïtie is net als een spier te trainen. Denk eens terug aan een grote keuze die je ooit maakte. Vaak wist je al: dit klopt wel of juist niet. Intuïtie geeft je het antwoord, maar dan moet je er wel naar luisteren.
 2. Sta even stil
  Rust en ruimte zijn nodig om een goede keuze te maken. Ondernemers denderen vaak maar door. Ga gewoon even zitten, maak een wandeling of doe iets anders om je hoofd leeg te maken.
 3. Maak geen keuzes op slechte dagen
  Ben je moe of zit je niet lekker in je vel? Maak dan geen grote beslissingen. Op deze dagen schreeuwt je innerlijke criticus harder en maak je eerder beslissingen op basis van angst.
 4. Deal met angst
  Angst voor wat er zou kunnen gebeuren nekt je vaak meer dan het daadwerkelijke gevolg. Elke keuze heeft gevolgen. Denk jij vanuit de gedachte ‘kiezen is verliezen’? Dan kijk je dus alleen maar naar de negatieve gevolgen en laat je je leiden door angst. Denk je ‘kiezen biedt me een kans’? Dan voelt die keuze al heel anders.
 5. Luister niet naar de buitenring
  Bij elke keuze heb je te maken met meningen van anderen. In hoeverre luister jij hiernaar? Bepaal eerst eens wie er tot je binnenring behoren. Je partner, kinderen en dierbare vrienden bijvoorbeeld. De buitenring? Laat die vooral lekker!

Luister de podcast voor meer keuzetips. Of kijk op www.nicoleoffenberg.nl.

 

Ik zeg altijd: je bent één keuze verwijderd van het volgende level in je bedrijf of leven. Wat is de grootste keuze die jij ooit hebt gemaakt? Of sta je voor een keuze, maar ben je bang om de knoop door te hakken? Vertel het me hieronder!

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Meerdere grote keuzes: na 10 jaar de relatie met mijn ex verbroken. Mijn vaste baan opgezegd om uit het niets een bedrijf op te starten. We hebben nu net de knoop doorgehakt om naar Drenthe te verhuizen (terwijl we 3 jaar geleden, toen we dit huis kochten, dachten dat we er oud zouden worden).

 • Mijn baan opzeggen, de veiligheid van een bepaald inkomen die ook volledig opgaat aan alle vaste lasten. Maar die ik NOG niet verdien met mijn bedrijf. Maar toch ga, wil ik de keuze maken de datum uit te kiezen van de grote dag en er volledig voor te gaan. Volledig op te gaan vertrouwen! Dank je wel voor het delen van de juiste keuze maken. Dit las ik op het juiste moment ;-).

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *