Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactHoe ik mijn leven weer op de rit kreeg

Google+ LinkedIn

Vijftien jaar geleden kwam ik er ineens alleen voor te staan met een 5 weken oude baby. Niet veel later kreeg ik een burn-out en ook nog een chronische ziekte. Ik voelde me ontredderd en machteloos. Een wereld van verschil met hoe het nu is. Een kwestie van geluk? Nee, zeker niet. Terugkijkend zijn er 3 lifechanging keuzes geweest, waardoor ik mijn leven weer op de rit kreeg.

Laatst was ik samen met mijn man en 3 zoons in Artis. Direct hierna nam ik mijn meest persoonlijke podcast tot nu toe op. Hierin vertel ik over één van de grootste uitdagingen in mijn leven en neem ik je mee naar zo’n 15 jaar geleden. Want toen liep ik ook in Artis, met mijn kleine ventje dat nog in de kinderwagen lag. Niet als gezellig uitje, maar omdat ik hier even mijn zorgen kon vergeten. Ik was 27 jaar, net moeder geworden en stond er helemaal alleen voor.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan naar de podcast.

Verandering komt niet vanzelf

Toen mijn relatie met de vader van mijn oudste zoon knapte, stond mijn leven volledig op z’n kop. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog alleenstaande moeder zou worden. Het beeld wat ik had van mijn toekomst diggelde ineen. Ik voelde me alleen en radeloos. En extreem moe. Het leek alsof ik in een bubble leefde. Op de overleefstand deed ik wat nodig was: er zijn voor het mooiste mannetje van de wereld en mijn liefde voor hem laten stromen.

In zo’n situatie is het heel verleidelijk om je terug te trekken en je passief op te stellen. Om het geloof in een betere toekomst op te geven. Om gewoon maar door te gaan met overleven. Maar dat is niet wat ik wilde. In mij wakkerde nog een klein vlammetje: ik wilde leven in plaats van overleven. En stap voor stap stuurde ik mijn leven weer in een andere richting.

Had je me vijftien jaar geleden verteld dat ik nu een liefdevol gezin zou hebben, een 5 Star Business en ondanks mijn auto-immuunziekte lekker in mijn vel zit? Dan had ik je voor gek verklaard. Wat heeft er dan toch voor gezorgd dat mijn leven een compleet andere wending kreeg?

 

Mijn 3 lifechanging keuzes

Ik denk dat het allemaal te maken heeft met 3 grote keuzes die ik destijds maakte. Voel jij je uit het veld geslagen? Dat je het voelt alsof je geen invloed hebt op de situatie waarin je zit? Hopelijk helpen deze tips je om jouw leven ook een positieve draai te geven.

  1. Vraag om hulp
   Net als veel andere alleenstaande moeders, had ik in het begin het gevoel dat ik het allemaal alleen moest kunnen. Ik wilde anderen niet tot last zijn. Toch besloot ik om hulp te vragen. Aan mijn ouders bijvoorbeeld. “Kan Thomas bij jullie logeren? Willen jullie hem dan ophalen en terugbrengen?” Maar ook aan vriendinnen. Als ze bij mij kwamen eten, vroeg ik of zij de boodschappen wilden doen. Ik leerde ook hulp te accepteren. Zo bood een vriendin, die ik daar nog altijd dankbaar voor ben, aan om elke woensdagnacht te blijven logeren. Zo kon ik één nacht per week doorslapen. Dat maakte een wereld van verschil. Een belangrijke tip dus: vraag om hulp!
  2. Kom in actie
   In ‘moeder’ zit het woord ‘moe’ en voor mij stonden die twee gelijk aan elkaar. Toen ik later geconfronteerd werd met mijn auto-immuunziekte, was ik ook hartstikke moe. Dan heb je twee opties. Je kunt in bed gaan liggen en de hele tijd denken ‘wat ben ik moe’. Of je komt in actie. Ik koos het laatste. Ging leuke dingen doen, ook al was ik moe. En ik merkte dat ik daar juist energie van kreeg. In actie komen betekent ook goed voor jezelf zorgen. In mijn geval is dat gezond eten, op tijd slapen en drie keer per week met een personal trainer sporten. Ik weet dat ik betere keuzes maak, wanneer ik fit ben. Voor mezelf, voor mijn gezin, maar ook voor mijn bedrijf. Want als je lekker je vel zit, ben je ook aantrekkelijk voor klanten.
  3. Volg het pad van plezier
   Tot slot is het belangrijk dat je jezelf geluk gunt. Durf te dromen, ook al zit het je niet mee. Het betekent misschien dat je jouw dromen iets anders moet vormgeven, maar niets is onmogelijk. Vijftien jaar geleden leken mijn dromen heel ver weg. Totdat ik het mezelf weer gunde om plezier te hebben, om te dromen. Ik wilde in het onderwijs werken, dus maakte ik die carriereswitch . Ik wilde uitgaan en daten, dus vroeg ik mijn ouders en vriendinnen om op te passen (gelukkig maar, want zo ontmoette ik Floris, mijn huidige echtgenoot en de vader van mijn 2 andere zoons). Ik besloot het pad van plezier te volgen en dat ben ik blijven doen. ‘Follow the joy’ en je brengt veel meer positiviteit en energie in je leven.

 

 

Hebben mijn tips je nieuwe inzichten gegeven? Laat me weten wat jij gaat doen om van jouw shit weer een hit te maken.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Hallo Nike,
  Hoe onderneem je de stappen als gezond eten en leuke dingen doen als je je zo intens moe voelt en opstaan en jezelf verzorgen al een hoop energie kost. Ik wil graag uit die visieuze cirkel en ik weet dat wat je zegt waar is, maar ik weet niet hoe ik de eerste stapjes moet zetten. Al geprobeerd maar die intense vermoeidheid is echt moordend. ( fibro en cvs patient)

 • Dankje voor het delen Ninke, Ik heb momenteel veel mensen in mijn omgeving die achter hun loop baan staan van ondernemen heb zelf nu een gezin en voelt als rijkdom maar ook beknelling of vrijheid stappen te nemen. Maar het is wel belangrijk.. Je 3 tips zijn super welkom en ook bruikbaar. Dank voor het delen.

 • Heel herkenbaar je verhaal. Ik heb nl. dezelfde auto-immuunziekte als jij, Nienke, ontdekt in 1997. Jarenlang in de bijstand gezeten als alleenstaande moeder met 3 kleine kinderen. 3 parttime banen, afhankelijk vd Voedselbank. 6 Jaar geleden mijn eigen bedrijf (kledingatelier) begonnen. Door jouw seminar te volgen een enorme ommezwaai gemaakt, aanvullend een webshop begonnen, naast kledingreparatie en maatkleding, personeel aangenomen. The sky is the limit. Zoveel plannen, ideeën. Heb weer een doel in mijn leven en zin in de toekomst.

 • Dank je wel Ninke. Je hebt me weer bevestigd dat m’n intuïtie over de route die ik wil gaan lopen klopt. 4 jaar van onafgebroken tegenslagen ga ik de komende maanden ombouwen. Hopelijk met net zo’n mooi resultaat als jij.

  Gr. Brechje

  PS. Reserveer maar vast een plekje in 2020 voor mij in de 5 star mastermind hihi… 👊😁

 • Beste Ninke,
  dank voor het delen van je verhaal!
  Heel herkenbaar. Mijn vrouw en ik waren beide de afgelopen 10 jaar veel ziek (cvs en colitis). Over beide werd gezegd ‘chronisch’
  Je eerste gedachte is shit daar zit ik levenslang aan vast, maar gelijk wist ik dat dit EEN overtuiging is.
  Nu 10 jaar verder doen we beide waar ons hart ligt (kunstzinnig coach en klassiek zanger/zangpedagoog) en hebben samen onze VOF Atelier Zang&Zin. Jarenlang zaten we steeds krap in het geld en waren financieel afhankelijk. Nu (met veel dank aan jouw SMK) zien we de rekening stijgen, voelen ons niet chronisch ziek meer (zelfs geen medicatie meer) en kunnen meer en meer genieten en leuke dingen met ons gezin ondernemen en individueel en gezamenlijk onze passie uitvoeren.
  We zijn gelukkig en kunnen ons hart volgen. Over Rijkdom gesproken….

 • Hoi Ninke,

  Ik wil alleen even zeggen dat jouw blogs erg herkenbaar zijn en mij veel steun geven op dit moment in mijn leven. Ik zit zelf in een burnout met kleine kinderen en met een relatie die op de klippen loopt. Maar toch ben ik met een eigen bedrijf bezig. Baby steps. Ooit hoop ik te zijn waar jij bent! Bedankt voor je eerlijke blogs vol tips. Groeten FT

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *