Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactKnallen als ondernemer én een liefdevolle moeder zijn [+ video]

Google+ LinkedIn

Veel mensen vragen mij hoe je als moeder succesvol kan ondernemen én er kan zijn voor je gezin. Ik snap die vraag wel. Ik ben behoorlijk zichtbaar en daardoor denken mensen dat ik veel uren draai. Toch werk ik maar maximaal 24 uur per week. Ik ga lekker vaak op vakantie en ‘s avonds en in het weekend werk ik eigenlijk nooit.

Eerlijk gezegd is het combineren van ondernemerschap en moederschap niet altijd zo eenvoudig voor me geweest. Er waren tijden dat ik continu stress had. Was ik aan het werk, dan voelde ik me opgejaagd omdat ik op tijd op de bso moest zijn. En was ik thuis, dan had ik altijd nog een todo-lijst af te werken.

Gelukkig heb ik inmiddels een heerlijke balans gevonden. Ik geniet van beide rollen, ondernemer en moeder, omdat ik rust en ruimte voel. In deze blog vertel ik je wat ik heb gedaan om tot deze balans te komen.

 

Hard werken had teveel invloed op mijn jongens

Toen ik nog ontzettend veel tijd in m’n bedrijf stak, hield ik mezelf steeds voor: “Dit is maar tijdelijk, over een halfjaar zal het wel rustiger zijn.” Alleen, het werd nooit rustiger. Ik ging steeds harder werken want ja, er moest wel brood op de plank komen.

Ik was een moeder die haar kinderen Facebookend naar bed bracht. En zat ik ’s avonds eindelijk op de bank, dan kreeg ik een goed idee. Hup, laptop open en aan de slag. Zodat ik de volgende ochtend gaar opstond en niet meer zo aardig was tegen mijn kinderen.

Ik merkte dat dit harde werken veel teveel invloed had op mijn jongens. Daar werd ik zelf niet blij van en zij ook niet.

Tegelijk zag ik ondernemers met een goedlopende business én plenty tijd voor hun gezin. Maar hebben we uiteindelijk niet allemaal evenveel tijd? Dus ik ben gaan zoeken naar manieren om mijn bedrijf goed te laten lopen in minder tijd.

 

Tip 1: Slimmer omgaan met tijd

Hoe fascinerend is het dat sommige mensen druk zijn met een klein bedrijf, terwijl anderen met meerdere grote bedrijven nergens last van lijken te hebben. Mij heeft het in ieder geval aan het denken gezet.

Want als we allemaal over evenveel tijd beschikken, dan doe je dus iets verkeerd als je alsmaar gestrest bent en tijd tekort komt. Dat is in ieder geval de conclusie die ik trok over mijn eigen tijdsbesteding.

Ik nam een drastisch besluit: mijn tijd gaat voortaan naar dingen die me energie geven en die bijdragen aan de groei van mijn bedrijf.

 

Tip 2: Wat belangrijk is vooruit plannen

Elke zondagavond nemen mijn man Floris en ik onze agenda’s door. Dan weten we gewoon praktisch: wie doet wat, wanneer? Dit neemt heel veel stress en gedoe weg.

Ook plannen we family-time in. Voor een heel jaar bekijken we: wanneer gaan we op vakantie of doen we iets leuks? Of wanneer doen we 1-op-1 iets met onze zoons? Want dat is altijd zo bijzonder en fijn!

Verder plan ik 100% me-time in. Hoe belangrijk is het om, naast het ondernemerschap en naast het ouderschap, ook tijd te hebben voor jezelf. Ik noem het droomdagen: even geen concessies, maar doen wat IK leuk vind.

 

Tip 3: Agendabeheer uitbesteden

Ook al plan ik mijn vrije tijd en de tijd voor mijn gezin vooruit in, ik heb natuurlijk vaak genoeg leuke ideeën die ook om tijd en aandacht vragen. In het verleden onderhandelde ik dan met mezelf. Alsof ik mezelf wilde overtuigen dat die nieuwe plannen belangrijker waren dan de dingen die al in mijn agenda stonden.

Omdat de tijd met mijn gezin me zo dierbaar is en agenda-stress me energie kost, besloot ik mijn agendabeheer uit te besteden. Met mijn team bespreek ik welke uren ik wel en niet wil werken en wat prioriteit moet hebben. Zodra ik hiervan dreig af te wijken, confronteren zij me ermee.

 

Ninke van der Leck: moeder en ondernemer

 

Tip 4: Privé-taken uitbesteden

Werk uitbesteden is niet nieuw voor me en veel ondernemers zijn ermee vertrouwd.

Wat ik recent heb ontdekt, is dat het ook ontzettend veel tijd en rust geeft als je privé meer gaat uitbesteden.

Vroeger kwam ik na een drukke dag thuis in een rommelig huis, draaide als moeder spitsuur met de jongens en moest dan nog aan de was beginnen… Tegenwoordig hebben we een hulp in de huishouding die drie dagen per week komt. Het huis is altijd opgeruimd en schoon, en de was ligt opgevouwen in de kast als ik thuiskom. Heerlijk!

Net als voor mijn werk vraag ik mezelf af: wat geeft me energie en wat kost me energie? De was opvouwen heeft voor mij persoonlijk geen enkele meerwaarde. Liever speel ik een spelletje met mijn kinderen of ga ik op tijd naar bed.

Dit is in feite nu de manier waarop ik naar álle taken kijk die op mijn bordje liggen in mijn privé-leven. Met als gevolg dat ik nu 100% oprechte aandacht heb voor mijn kinderen in plaats van ondertussen bezig te zijn met alles wat nog moet.

 

Tip 5: Betrek je kinderen bij je bedrijf

Door het ondernemerschap is er een wereld voor me opengegaan. Er is meer mogelijk in mijn leven maar ook in het leven van mijn kinderen. En ik vind het fantastisch om de lessen die ik leer aan hen door te geven.

Ik nodig mijn jongens uit op kantoor, en ook op events stappen ze vaak even binnen. Zo raken ze vertrouwd met het ondernemerschap. Ik wil ze laten zien dat ook zij later kunnen doen wat ze écht leuk vinden.

Mijn oudste zoon is trouwens al echt een ondernemertje. Met hem voer ik soms gesprekken waarbij ik verbaasd sta over zijn mindset (zei de trotse moeder… 😉 )

 

Liefdevolle moeder en succesvol ondernemer

Kortom, ik ben de afgelopen jaren mijn bedrijf anders gaan organiseren. Ik werk efficiënter en ben productiever. En ik weet nu dat er genoeg mogelijkheden zijn om vol in te zetten op ondernemerschap en ook gewoon een liefdevolle ouder te zijn.

Dus richt je leven en je business zo in dat je van beide superveel kan genieten. Ik hoop dat deze tips jou gaan helpen.

 

Lukt het jou om prioriteit te geven aan wat jou het meest dierbaar is?

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Heel treffend en bewonderenswaardig. Ik zou graag voor mezelf iets gaan doen en niet meer in loondienst zijn, maar mijn eigen plan bepalen. Alleen heb ik dus continue het idee ‘wat moet dit idee dan zijn?’. Heb je daar nog tips voor?

 • Mooi verhaal. Echter ga je wel uit van een bepaald budget. Als beginnend ondernemer is het bijna onmogelijk zoveel uit te besteden. Waar begin je dan in Godsnaam. Het lijkt wel dat je geen andere keuze hebt dan je volledig te geven tot je doorbreekt.

 • Mooi geschreven Ninke!
  Terwijl ik net bezig was om mijn website teksten te schrijven voor moeders met ambities, komt jouw blog voorbij :-). Leuk!

  Een paar maanden geleden had ik het ineens! Mijn ideale klant! Dit is de vrouw is die jij in je blog beschrijft (en waar ik mezelf in herken). Ik spreek zoveel moeders die ergens diep van binnen meer uit hun professionele leven willen halen, maar de stap niet durven nemen of niet weten wat ze precies willen. Ook merk ik in gesprekken met moeders die ondernemer zijn dat ze aanlopen tegen de dingen die jij in je blog beschrijft. Zelf heb ik in december 2016 (eindelijk!) de stap genomen om mijn baan in loondienst op te zeggen en kan ik sinds 1 april jl. eindelijk volledig voor mijn onderneming gaan! Spannend, maar zo leuk! Nu al kan ik meer tijd en mijn volledige aandacht aan mijn kinderen geven, wanneer ze er zijn. Mede omdat ik meer kan werken wanneer ze op school zijn en na schooltijd ben ik nu vaker thuis en doen we vaak een spelletje. Mijn onderneming hoeft nu niet meer ‘tussendoor’.

  Ik hoop dat jouw blog veel moeders bereikt! Ik deel ‘m in ieder geval!

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *