Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactHoe mijn omzet door het dak ging, terwijl ik in bed lag

Google+ LinkedIn

‘Druk!’ Wees eens eerlijk. Hoe vaak geef jij dit antwoord wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat? Ik zeg het niet meer. Druk ben ik namelijk niet. Afgelopen december heb ik – weliswaar noodgedwongen – bijna niet gewerkt. Toch behaalde ik mijn hoogste maandomzet ooit. Wat ik hiervan heb geleerd? Dat je meer kan verdienen, juist door minder te werken. Echt!

 

Even voor de duidelijkheid: ik hou van werken. Waar ik niet van hou is het gevoel van ‘er altijd maar moeten zijn’. Ik zie het helaas nog veel om me heen. Ondernemers die kei- en keihard werken en altijd maar beschikbaar zijn. En dan ook nog eens zonder dat dit zich vertaalt naar een hoge omzet. Heel frustrerend!

Daarom wil ik in deze blog (en als je liever luistert, ga dan naar de podcast Ik kon niet meer werken) een belangrijke les met je delen. Zodat jij kan groeien als ondernemer en tegelijkertijd meer ruimte overhoudt om te genieten van dingen die je echt gelukkig maken. Klinkt goed, nietwaar?

 

Ik kon niet meer werken

In mijn blog Van je shit je hit maken vertelde ik al dat het even niet zo goed met me ging. Ik was ziek. Zo ziek dat ik veel in bed lag en alles even heb moeten stoppen. Een pittige tijd, maar waar ik toch iets positiefs aan heb overgehouden. Namelijk: het inzicht dat mijn bedrijf het ook goed doet als ik er even niet ben. Sterker nog, mijn omzet ging die maand door het dak. Dat zette me aan het denken. Hoe kan het dat ik meer ben gaan verdienen in een periode waarin ik vrijwel niet heb gewerkt?

Eigenlijk is het heel logisch. Mijn lijf dwong me simpelweg om slimmere keuzes te maken. Ik kon weinig, dus ik moest dat kleine beetje energie wat ik had gebruiken voor de écht noodzakelijke dingen. Maar verder deed ik HE-LE-MAAL niks!

 

Minder doen smaakt naar meer

Eén ding is me wel duidelijk: minder doen smaakt naar meer. En dan natuurlijk niet noodgedwongen wegens gezondheidsproblemen, maar omdat ik de vrijheid wil hebben om te kiezen. Ik kies er nu bewust voor om meer tijd door te brengen met mijn gezin, met de mensen van wie ik hou en om voorgoed afscheid te nemen van het gevoel van ‘er altijd maar moeten zijn’.

Het geheim van succesvol ondernemen zit ‘m dus niet in keihard werken. Het gaat om kiezen voor de hoofdzaak, voor wat er echt toe doet. En in het ondernemerschap is dat naar mijn idee klanten krijgen. Dus focus je op het optimaliseren van je bedrijfsprocessen, zodat je meer en makkelijker klanten aantrekt. Bijzaken en klussen die je beter kan uitbesteden schrap je van je eigen to-do-lijst. Mijn lichaam dwong me om daar nóg scherper op te zijn. En dat heeft geleid tot nog meer omzet.

 

Tip: maak slimmere keuzes

Wat ik je graag wil meegeven? Stop met altijd alles alleen willen doen en maak je misbaar. Is het echt rendabel dat JIJ alle ballen hoog houdt? Zeker weten van niet! Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Wat moet er écht in je bedrijf gedaan worden?
 • Welke van deze dingen moet jij echt zelf doen?
 • Welke dingen kunnen anderen doen?
 • Wat doet er eigenlijk niet zo toe en kan je loslaten?
 • Kortom: wat is voor jou als ondernemer de absolute hoofdzaak van de hoofdzaak?

 

Met mijn verhaal hoop ik je te inspireren om eens anders naar je bedrijf en je bedrijfsprocessen te kijken. Ik ben erg benieuwd naar jouw plannen om nog meer uit jezelf en je bedrijf te halen. Laat het me hieronder weten in de comments.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Ik snap je hele punt en heb ook vaak het idee dat ik heel druk bezig ben maar er te weinig uitkomt. Het vervelende is dat uitbesteden vaak veel geld kost en dat er niet altijd is. Heb je nog meer tips voor een webshop?
  Vind het soms lastig om de tips om te zetten richting de focus van mijn eigen bedrijf.

 • Ik heb je blog gelezen maar ik ben nog steeds nieuwsgierig naar hóe je voor elkaar hebt gekregen dat alles doorging zonder dat jij er was. Wat heb je allemaal uitbesteed? Aan wie? Wat deed je nog wel zelf en wat niet meer?

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *