Starten met videomarketing én mijn allereerste filmpje

Google+ LinkedIn

Vijf jaar geleden maakte ik mijn allereerste filmpje. Doodeng vond ik het! Inmiddels staat de teller op zo’n 150. Ik krijg ontzettend veel vragen over mijn video’s, met name over technische zaken. Welke camera ik heb, welke microfoon ik gebruik en hoe ik mijn set opbouw. Natuurlijk kan ik je daar van alles over vertellen. Maar wil je écht starten met videomarketing? Vergeet dan die randzaken even en ga het gewoon doen. Vertel een puur verhaal dat raakt, dáár begint het mee.

 

Dat video een behoorlijk krachtig marketinginstrument is, hoef ik je vast niet te vertellen. Ik vind het dé manier om mijn passie over te brengen. Klanten kunnen me immers zien en horen. Dat werkt toch beter dan een geschreven verhaal. Marketing en verkoop draait om vertrouwen. Hoe vaker mensen je voorbij zien komen, hoe meer ze het idee krijgen dat ze je kennen. Dat zorgt ervoor dat ze sneller geneigd zijn om jouw hulp in te schakelen. Met video versnel je dit proces enorm. In deze blog vertel ik je hoe ik ben begonnen met videomarketing. Als je liever luistert, ga dan naar de podcast Starten met videomarketing.

 

Bang?

Zichtbaarheid is het grootste struikelblok als het gaat om videomarketing. Tijdens het SMK Event, dat ik onlangs hield in de Deventer Schouwburg, kwam dit ook aan bod. Een onderneemster uit het publiek verwoordde het eigenlijk perfect. “Ik ben bang dat ze me niet leuk, niet knap of niet goed genoeg vinden”, bekende ze. Dat herken ik wel. Ik ben ook weleens onzeker. Nog steeds vind ik dat ik er soms stom op sta, ben ik bang dat ik domme dingen zeg, dat het licht niet goed is of dat ik er vermoeid uitzie. Soms delete ik een video gewoon en begin ik helemaal opnieuw. Maar vaak denk ik ook: fuck it, ik zet het er gewoon op. ‘Imperfect action’ is beter dan ‘perfect inaction’.

Nog even nagenieten van het SMK Event of – als je er niet bij was – zien wat je hebt gemist? Bekijk hier de foto’s.

 

Een kinderstoel als camerastandaard

Zoals je misschien weet, startte ik ooit met Bureau Bespreekbaar en hielp ik professionals in de zorg en het onderwijs adequaat te reageren op signalen van kindermishandeling. Ik verslond in die periode artikelen en boeken over succesvol ondernemen. Ik wist dan ook dat videomarketing dé manier was om zichtbaarder te worden. Toch duurde het even voordat ik die eerste stap durfde te zetten. Ik had het gevoel er nog niet klaar voor te zijn en wilde me eerst tot in de puntjes voorbereiden. Een bevriende ondernemer, die dagelijks vlogde, zei tegen me: ‘laat dat los en zet gewoon die camera aan!”

Mijn eerste ‘professionele’ videoset? Dat was mijn keuken. Op mijn eettafel stond een kinderstoel, met daarop een kussen. De iPad bond ik met elastiekjes (ja echt!) vast aan mijn zelf geknutselde camerastandaard. Mijn man had de eervolle taak om op play te drukken en daar ging ik. Nu ik, jaren later, het filmpje weer bekijk, zie ik natuurlijk wel allerlei dingen die beter kunnen. Mijn gezicht is zoooo rood….! Toch ben ik blij dat ik de stap zette, ook al vond ik het doodeng. En die video? Die vond ik laatst dus terug…

 

Aaaaahhhhhh: mijn allereerste video

In de loop der jaren ben ik het professioneler aan gaan pakken. Ik heb betere apparatuur aangeschaft, een set opgebouwd en inmiddels laat ik mijn filmpjes opnemen door een videograaf. Hoe dat er achter de schermen aan toe gaat? Daar maakte ik onlangs een backstage vlog over. De laatste tijd heb ik het zelf filmen weer een beetje opgepakt. Wie me op Facebook volgt, heeft vast wel gezien dat ik af en toe een minivlog plaats. Die film ik gewoon met mijn telefoon. Geen set, geen professionele make-up en geen videograaf. Kortom: alleen maar Ninke.

 

Starten met videomarketing: ik daag je uit!

Iemand die ik ontzettend bewonder, is Zarayda Groenhart (tip: luister ook de podcast die ik met haar opnam). Haar ervaring als tv-presentatrice gebruikt ze nu om ondernemers te helpen meer uit zichzelf te halen door middel van video. Ik was dan ook superblij dat ze wilde spreken op het SMK Event. In plaats van een presentatie, maakte ze er een toffe miniworkshop van. Zo kon het hele publiek zien dat iedereen met wat kleine aanwijzingen een video kan maken die mensen raakt. Belangrijk is dat je het verkoopriedeltje dat je in je hoofd hebt achterwege laat. Wees jezelf. Ongegeneerd jezelf. Laat jouw passie spreken. Dan pas raak je mensen. De workshop van Zarayda heeft me geïnspireerd jou uit te dagen om NU een video te maken. Of je het nu gaat gebruiken of niet, dat zie je later wel. Durf jij de uitdaging aan?

 

Video challenge

 1. Film met je smartphone of tablet
  Film gewoon zo uit de hand of maak, net als ik voor mijn eerste video heb gedaan, een camerastandaard van bijvoorbeeld een kast of een stoel.
 2. Spreek alsof je het tegen een vriendin hebt
  Of je partner of iemand anders waar je je compleet bij op je gemak voelt. Het gaat erom dat je formele taal vermijdt en de echte jij laat zien.
 3. Deel iets persoonlijk
  Begin nooit met het opsommen van jouw diensten. Een video is geen brochure. Is jouw bedrijf het resultaat van een persoonlijke worsteling? Gebruik je een persoonlijke ervaring om klanten te helpen? Vertel daar vooral over. Dit zorgt ervoor dat klanten zich in je herkennen.
 4. Vertel over je passie
  Vertel vervolgens over het moment dat je met jouw verhaal of passie mensen wilde helpen. Waar was je en wat voelde je? Wat doet het nu met je wanneer je ziet dat je iemand hebt geholpen? Voel die passie en je zult merken dat je gaat stralen. En dát is goud waard op video.
 5. Call to action
  Dan de afsluiter. Hierin mag natuurlijk wel een commerciële boodschap in zitten. Kijkers willen immers weten wat je precies doet en waar ze je kunnen vinden. Noem de naam van je bedrijf en nodig ze vervolgens uit om jouw website te bezoeken, jouw e-book aan te vragen of een andere actie te ondernemen.

 

Et voila: je video is klaar! Ik hoop je hiermee over de eerste drempel te hebben geholpen. Hoe leuk zou het zijn dit het begin is van een serie toffe video’s. Ben je zo trots op je filmpje dat je het online wil zetten? Laat het me weten in de comments. Linkjes zijn van harte welkom! Ik ben namelijk reuze benieuwd!

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Ninke!!! OMG thanx was het laatste zetje dat ik nodig had, net in een take mijn 1e podcast opgenomen geheel vanuit ALLIGNMENT!! Ik zit hem glimlachend terug te luisteren dus dit wordt hem!! Thanx x Sophie

 • Nou, die eerste video ……ziet er best goed uit voor een eerste keer. Komt direct al professioneel over door de tekst en het logo en vlot spreken.

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *