Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactHoe laat je meerdere bedrijven voor jou werken? [+ video]

Google+ LinkedIn

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar wat als je jouw aandacht moet verdelen over meerdere bedrijven? Wanneer je je focus verliest en ook omzet? Het hebben van meerdere bedrijven kan groei flink in de weg staan. Dan maar stoppen en je op één bedrijf richten? Of is er nog een andere optie?

Een tijdje terug kreeg ik via Facebook de vraag: ‘hoe word je succesvol als je twee bedrijven hebt?’. Een goeie vraag die mij zelf ook heeft beziggehouden. Anderhalf jaar lang runde ik twee bedrijven. Dat ging een tijdje goed. Een tijdje. Want wanneer je meerdere bedrijven hebt, loop je mogelijk tegen een groot probleem aan. Namelijk: dat jouw aandacht zo versnippert dat je ook versnipperde resultaten boekt. In de video vertel ik je over het moment dat ik zelf de knoop doorhakte en besloot me volledig te richten op mijn huidige bedrijf. En hoe hard het vanaf dat moment ging. Voor mij zonder twijfel de beste keuze dus!

Stoppen of doorgaan

Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat dit ook voor jou geldt. Er zijn zeker ondernemers die het lukt om meerdere succesvolle bedrijven op te bouwen. Wie weet ben jij daar straks wel één van. Voordat ik je vertel welke mogelijkheden je hierin hebt, daag ik je uit om jezelf eerst deze twee vragen te stellen:

 1. Wat moet jouw bedrijf je geven?
  Energie, geluk, voldoening, rust? Wat is het voor jou? En geven al jouw bedrijven je dit? Of alleen één daarvan?
  .
 2. Wat maakt dat je beide bedrijven wil aanhouden?
  Is het echt omdat je hier gelukkig van wordt? Zo ja? Prima! Of is er een andere reden? Misschien doe je het uit angst om omzet mis te lopen, uit gewoonte of uit loyaliteit naar je klanten. Dit laatste was mijn ‘dingetje’. Ik voelde met Bureau Bespreekbaar, mijn eerste bedrijf, een enorme verplichting richting mijn klanten. Ik maakte kindermishandeling bespreekbaar, daar kon ik toch niet zomaar mee stoppen? Benieuwd wat voor mij de beslissende factor was om toch de deuren van mijn eerste bedrijf te sluiten? Bekijk dan de video hierboven.

 

Meerdere bedrijven, maar geen focus?

Wellicht ben je na het beantwoorden van deze twee vragen tot de conclusie gekomen dat jouw huidige situatie niet voor je werkt. Dan heb je de volgende opties:

 • Eén van de twee bedrijven sluiten
  Ga je om een verkeerde reden door met één van jouw bedrijven? Dan kan je ervoor kiezen om dat bedrijf te sluiten. Zo kan je je volledig richten op de groei van het bedrijf waarmee je wel verder gaat.
  .
 • Bedrijven samenvoegen tot één onderneming
  Het kan natuurlijk ook zijn dat je jouw geluk, energie en voldoening een beetje uit beide (of meer) bedrijven haalt. Een optie is dat je stopt met deze bedrijven, dat wat jou gelukkig maakt eruit pikt en op basis daarvan een doorstart maakt. Zo steek je niet al jouw energie in verschillende bedrijven die op zichzelf maar een beetje voldoen aan jouw wensen, maar heb je één bedrijf dat klopt bij wie je bent en wat je wilt bereiken.
  .
 • Doorgaan met beide bedrijven, maar het management ervan uitbesteden
  En tot slot: wat als beide bedrijven je wél genoeg geluk, energie, voldoening et cetera geven? Dan zou ik zeggen: zeker doorgaan! Kies er dan bijvoorbeeld voor om taken uit te besteden en als de mogelijkheid er is zelfs het hele dagelijkse management. Hoe vrijer jij jezelf maakt, hoe meer jij je kan richten op het verder laten groeien van je bedrijf.

 

Ik ben benieuwd: welke stappen ga jij zetten om jouw bedrijf of bedrijven vóór jou te laten werken? Vertel het me in de comments.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *