Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactOntdek de grootste bottleneck in jouw bedrijf

Google+ LinkedIn

Een tijdje terug had ik productiviteitsexpert Taco Oosterkamp in mijn podcast. Aan dat gesprek dacht ik terug toen ik in de rij stond voor de incheckbalie op Schiphol. We waren uitgelaten en niets kon onze vakantiestemming bederven: je gaat niet elk jaar naar Zuid-Afrika en de Seychellen! Toch duurde het wachten in die rij best lang en lekte onze energie weg.

 

Ineens was daar de stem van Taco in mijn hoofd: “Ik snap niet dat het baliepersoneel niet allemaal hun typediploma heeft.” Dat was een van zijn uitspraken in de podcast en op dat moment vond ik het vooral een grappig stukje beroepsdeformatie.

Daar op Schiphol zag ik in dat Taco gelijk had. Dat het inderdaad een flinke dosis tijd en ergernis zou schelen als het grondpersoneel simpelweg goed zou kunnen typen. Hoe de klanttevredenheid zou groeien en daarmee het bedrijf. Want geen enkele reclamecampagne kan toch op tegen een aanbeveling van een tevreden klant.

 

Blinde vlek

Als Taco op dat idee komt, waarom zien de managers van die luchtvaartmaatschappij dat niet? Of het personeel zelf? Het antwoord is: omdat je eraan gewend bent.

Het wordt een soort blinde vlek. Net als bij een klemmende bureaula. Om ‘m open te krijgen, moet je er eerst je knie tegenaan zetten. Best irritant, maar omdat je de la al honderden keren op deze manier hebt geopend, doe je dat automatisch. Taco noemt dat een ‘quick fix’ die ongemerkt tijd en energie kost.

 

Breng de bottlenecks in kaart

Roep jij wel eens, net als bijna elke ondernemer, dat je tijd tekort hebt? Dan is het hoog tijd om dit soort energie- en tijdslurpers in kaart te brengen en voor eens en voor altijd op te lossen. Wat je ermee wint? De mogelijkheid om je bedrijf naar een volgend level te tillen en tijd om te doen wat je écht leuk vindt.

“Los de grootste bottleneck van dit moment op. Dan staat niets je meer in de weg om met je bedrijf door te groeien naar een volgend level.” – Taco Oosterkamp

Het is dus het verschil tussen steeds dezelfde brandjes blussen en het aanpakken van de oorzaak. Op zoek gaan naar wat op dit moment de grootste bottleneck is en die oplossen, is volgens Taco de snelste manier om je bedrijf te laten groeien.

 

Delegeren

Taco is ook voorstander van slim delegeren. Taken overdragen aan het team of, als je zzp’er bent, aan bijvoorbeeld een virtual assistent. Dat doe ik zelf ook: ik werk met iemand die voor mij onder andere mijn mail afhandelt.

Ik had mijn virtual assistent verteld over Taco’s boek ‘Schaamteloos delegeren’. Kennelijk werkte mijn enthousiasme aanstekelijk. Een tijdje later kreeg ik een mail van haar met een vraag waar ik alleen maar ja of nee op hoefde te antwoorden. In een PS schreef ze: “Goed boek van Taco.” Met daarachter twee vette knipogen. Ze had Taco’s boek zelf dus ook gelezen en een van zijn geniale tips dus direct toegepast. Ik moest er erg om lachen, maar het is wel een super efficiënte manier van communiceren.

Kortom, je hoeft geen multinational te zijn om Taco’s tips toe te kunnen passen. Taco zelf, zo vertelde hij, gebruikt procesoptimalisatie vooral voor taken die hij niet leuk vindt. Taco: “Als ik ze dan toch moet doen, kan dat in zo min mogelijk tijd. De tijd die ik overhoud, gebruik ik voor dingen waar ik veel meer energie van krijg.

 

Mooi ideaal

Taco helpt zijn klanten dus eigenlijk om tijd over te houden. Het liefst zou hij nog meer internationaal gaan werken. En: “Hoe mooi zou het zijn als ik ondernemers kon inspireren om de tijd die ze overhouden, te steken in het helpen van ondernemers in ontwikkelingslanden? Dat ze hun expertise inzetten om bedrijven daar te laten groeien.” Gaaf, die gedachte kreeg ik zelf ook toen ik in een Zuid-Afrikaanse township rondliep.

Op mijn vraag wat zijn grootste doorbraak is, antwoordde Taco: “Ik heb in vijfentwintig jaar ondernemerschap best wat stappen gezet, maar natuurlijk moet mijn grootste doorbraak nog komen.”

Hij voegt eraan toe: “Zoek jezelf. Zorg dat je doet wat bij je past. Anders heeft een doorbraak, hoe groot ook, geen enkele zin.” En dat is natuurlijk helemaal waar!

 

Weet jij waar je aan moet werken om jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen? Wat is de bottleneck binnen jouw bedrijf? Ik ben reuze benieuwd en zou het graag van je horen.

 

Wil je meer weten over Taco? Kijk op bedrijfsgroei.nl.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *