Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactHoe ik afrekende met mijn tijdverspillende gewoontes

Google+ LinkedIn

Stel je voor, je krijgt van mij 1440 euro. En je moet het in één dag opmaken. Hoe zou je het uitgeven? Ik vermoed dat je er even goed over nadenkt. Je wilt er natuurlijk iets waardevols mee doen.

Laatst gaf ik het webinar ‘Knallen Zonder Stress’. Hierin vertelde ik welke keuzes ik heb gemaakt om mijn bedrijf in korte tijd hard te laten groeien. Niet door harder te werken, wel door slimme keuzes te maken op het gebied van tijd en geld.

In deze blog wil ik je laten zien welke shift ik heb gemaakt, waardoor ik veel meer ben gaan verdienen in veel minder tijd.

Geld of tijd?

Even terug die 1440 euro. Het gekke is dat de meeste ondernemers superkritisch zijn over het uitgeven van geld. En dat terwijl ze dagelijks de 1440 minuten die ze hebben laten wegvloeien alsof het niets is. En dat is killing voor je business. En voor alle dromen die je zo graag zou willen realiseren.

Tijd is ontzettend kostbaar en dat wordt vaak onderschat. Maar het leven is geen generale repetitie. Dat voelde ik vorige week weer even heel erg goed, toen de moeder van een klasgenootje van mijn jongste overleed. WTF, het kan echt zomaar ineens over zijn!

Elke minuut die voorbij is, komt nooit meer terug. Elke minuut is voor altijd weg. Terwijl je juist van geld meer geld kunt maken. Dus vertel me: wat is voor jou waardevoller? Geld of tijd?

Waardevol

Een paar jaar geleden kreeg ik dit besef voor het eerst. Ook toen werd ik geconfronteerd met een verhaal over ziekte en dood. Er werd me een enorme spiegel voorgehouden. En ik stelde mezelf de vraag: in hoeverre maakt de manier waarop ik nu omga met tijd en geld mijn leven waardevol?

Ik zag ineens haarscherp dat ik op dagelijkse basis tijd aan het verspillen was. Gewoon liet wegvloeien. Tijd besteedde aan dingen die me een slecht gevoel gaven. Zo zat ik bijvoorbeeld gevangen in een vicieuze cirkel van het eeuwige checken van mijn mailbox en social media. En voelde ik me verplicht om mijn tijd te delen met mensen die me veel te veel energie kostten.

En geld hield ik vast. Ik was bang om het uit te geven aan onverstandige dingen. Ook het doen van investeringen vond ik superspannend. Hoe wist ik dat ik er goed aan deed? Ik liet mijn geld liever op een spaarrekening staan.

Anders

Op verschillende terreinen ben ik dingen drastisch anders gaan doen. De belangrijkste 6 keuzes die ik heb gemaakt deel ik hieronder. Mogelijk zijn er ook een aantal flinke tijdverspillers in jouw leven. Hier is je kans om te ontdekken welke dat zijn én hoe je meer waarde kunt toevoegen aan je leven.

1. De restjes of op de eerste plek?

Ik ontdekte dat ik in mijn agenda altijd als eerste de tijd blokte die ik nodig had voor alle ‘moet-dingen’: werk, school van de kids, tandarts etc. De tijd die overbleef kwam in aanmerking voor leuke dingen. Maar hee, wacht eens even! Hoezo zou ik genoegen nemen met de restjes?

Tegenwoordig blok ik als eerste de dingen die mijn leven waardevol maken: tijd met de kids, avondjes met mijn lief, friends & fun-tijd, reizen, sporten. De tijd die ik vervolgens overhoud, besteed ik aan de ‘moet-dingen’. En het mooie is: hoe minder tijd je hebt, hoe efficiënter je ermee omgaat. Dus: je doet meer leuke dingen in je dagelijks leven en de ‘moet-dingen’ vragen veel minder tijd van je.

2. De agenda van iemand anders of die van jou?

Misschien herken je het wel: je opent ’s ochtends je computer en je gaat direct naar je mailbox. Nieuwsgierig naar nieuwe berichten. Je begint mailtjes te beantwoorden. En tussendoor ververs je steeds je mail, want wie weet zijn er nieuwe berichten binnengekomen. Dit was lange tijd mijn werkwijze. Totdat ik me realiseerde dat ik hiermee leefde naar de agenda van iemand anders. En dat is niet wat ik wil! Ik wil mijn eigen agenda bepalen.

Tegenwoordig start ik elke dag met een top 3: wat zijn de 3 dingen die IK vandaag gedaan wil hebben. Mijn mail bekijk ik zo’n twee keer per dag. Het voelt veel meer als een bijzaak.

3. Op internet zijn of internet voor je laten werken?

Ik zat er echt in vast, in de vicieuze cirkel van het eeuwige checken van social media. En eerlijk gezegd voelde ik me nooit beter na weer een rondje Facebook. Ik realiseerde me dat ik niet langer wilde dat mijn leven aan mij voorbijging terwijl ik gedachteloos de berichten van anderen aan me voorbij liet gaan. Ik nam drastische maatregelen: alle apps van mijn telefoon en mijn team vroeg ik de wachtwoorden van mijn social media accounts te wijzigen en me het nieuwe wachtwoord niet te geven. Cold turkey, hoppa! En wat een bevrijding! Ik leverde de content aan en mijn team plaatste het. Hiermee werkte het internet voor mij in plaats van dat ik er de hele dag rondhing.

Inmiddels ben ik weer meer op social media (vooral Instagram, I like it!) en heb het gevoel dat het me niet meer in de greep heeft. De mensen om je heen kunnen dat meestal beter beoordelen. Dus mijn man heb ik de opdracht gegeven me ermee te confronteren als ik er teveel mee bezig ben.

4. Wat je energie kost of wat je energie geeft?

Jarenlang heb ik lopen balen van mijn auto-immuunziekte. Ik werd moedeloos van het gebrek aan energie. Inmiddels voel ik enorm veel dankbaarheid voor mijn enorme gevoeligheid voor energie. Het is de belangrijkste graadmeter geworden in mijn business. Ik wil mijn tijd geven aan dingen die me energie opleveren. Dat zijn de dingen die me blij maken en excited. Ze maken mijn leven waardevol!

Als ik keuzes maak voor mijn business (en elk ander terrein in mijn leven) voel ik eerst: geeft dit me energie of kost dit me energie? Als iets me energie kost, dan doe ik het niet of delegeer ik het. Geeft het me energie, dan weet ik dat ik mijn kostbare tijd er in kan steken.

5. Straks genieten of nu genieten?

Nu hard buffelen, zodat ik straks lekker kan relaxen. Of: nu even doorpakken, zodat ik later als ik groot ben kan profiteren van alles wat ik nu heb gedaan. Wat heb ik mezelf lang voor de gek gehouden! Alsof je het genieten nog even uit moet stellen. Hoezo? Waarom?

Ik ben mijn gedroomde toekomst naar me toe gaan halen. Door urgentie toe te voegen aan mijn leven van nu: nu wonen mijn kids nog thuis, wat wil ik het liefste met ze beleven? Reizen! En dat is wat we nu doen. Ik wil me nu fit voelen en in balans. Wat is daarvoor nodig? Een expert op het vlak van mijn auto-immuunziekte, een voedingsdeskundige en een personal trainer. En dat is wat ik nu in mijn leven heb.

Wat wil ik doen als ik thuis ben? Connecten met de mensen waar ik het meest van houd en lekker chillen. En dat is iets anders dan het huis opruimen en de was opvouwen. Daar hebben we nu iemand voor.

6. Werken voor je bedrijf of je bedrijf voor jou laten werken?

Het leek wel alsof ik een baan voor mezelf had gecreëerd. Ik was gestresst, deed dingen die ik niet leuk vond en hield er ook nog eens een mager salaris aan over! Dat moest anders. Ik was toch niet voor niets voor mezelf begonnen! Een belangrijke keuze die ik maakte is door volledig te gaan focussen op groei en geld verdienen. Ik stopte met alles wat niet leidde tot meer bereik en meer inkomen. Klaar met druk zijn met bijzaken. En alles wat tot dan toe bij had bijgedragen aan de groei van mijn business ging ik verder optimaliseren. In korte tijd kreeg ik een vliegwiel op gang waardoor ik in steeds minder tijd meer verdiende.

Het besef van de waarde van tijd is een mega gamechanger voor me geweest. Ik hoop dat ik je met deze blog geïnspireerd hebt om ook drastische keuzes te maken. Laat me in de comments weten wat je gaat doen 🙂

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Het was zeker een heel interessante blog, alleen voor mij is sociale media dan wel weer belangrijk voor mijn job dus dat werkt dan een beetje tegen? De rest kan ik zeker verbeteren en zal ik ook doen 😉 Dank je Ninke je bent een echte inspiratiebron voor me. Groetjes Lindsay xx

 • Super interessante blog! Eye-opener, bron van inspiratie!
  Ik onthoud: Waarde van tijd! Agenda inplannen volgens waardevol in het leven en ‘moet-restjes’. Social media en mails niet je leven laten bepalen! Delegeren!
  Bedankt!
  Ik vind me ook wel in de vragen die hier gesteld worden: botsen op de juiste mensen om te delegeren. Je laten omringen door een goed team. Hoe doe je dat? Waar begin je?

 • Wat zijn je blogs/vlogs ed toch telkens n eye-opener! Vooral het eerste stuk over de restjes; ga dat vanaf nu zelf toepassen in m’n agenda.
  Waarschijnlijk daardoor ook weer meer ruimte om te voelen wat ik nu écht nodig heb om meer energie en balans te krijgen. Thanks, helpt me echt😃

 • Ik zag deze mooie blog in mijn ‘inbox’ en nam nu de tijd om te lezen. Leuk. Eens Ninke! Ook ik herken de uitdagingen van kantelen qua investeren tijd en geld en mensen voor je laten werken. Hoe overtuig ik mezelf en daarna anderen? Keuzes maken gelukt! Hoe nu door te groeien?

 • Herkenbaar vwb de email en doorstomen, …. ga ik anders doen, vaste tijden, grenzen trekken, … dank voor je inspirerende woorden!

 • Hallo Ninke! Ben het zeker met je eens en heb dezelfde prioriteiten. Wel heb ik een vraag voor je. Hoe kom je in het begin in de situatie waar je anderen voor jou je social media laat runnen? Hoe heb jij dat aangepakt?

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *