Voetenman

Google+ LinkedIn

Ritchie is een bevlogen voetenman. Een hippe hippie, met een kneuterige winkel in een Oostenrijks bergdorpje.

Als je eenmaal in de winkel bent, word je betoverd door de energie van Ritchie en door zijn imperium.

Mensen uit heel Europa komen naar hem toe vanwege zijn expertise, waaronder professionele skiërs. Ritchie is the man als het gaat om aangepaste skischoenen.

Vorige week waren we op wintersport en zoals ieder jaar had ik ruzie met mijn skischoenen.

Ze zaten te strak, mijn scheenbenen werden blauw en mijn bovenbenen stonden in de fik.

Ik sprak een skileraar en vroeg hem of ik iets verkeerd deed waardoor ik zo veel pijn had. En hij zei: “du muss nach Ritchie gehen. Hij maakt skischoenen op maat.”

“Ik kan ook hier in het dorp skischoenen op maat laten maken, zag ik”, probeerde ik nog. Maar nee, ik moest naar Ritchie. Anders was het weggegooid geld.

De eerste keer dat ik in Ritchies winkel kwam moest ik 2 uur wachten voordat ik werd geholpen. Ondertussen was het een komen en gaan van mensen. Sommigen kregen plakkers op hun voeten, bij anderen werden hun voeten gefotografeerd. Weer anderen zaten met voeten in warme badjes.

Ritchie vloog van de ene naar de andere klant. Ondanks dat er andere medewerkers in de winkel waren hield hij zelf alles en iedereen in de gaten.

Omdat ik tijd genoeg had om alles te observeren zag ik een patroon ontstaan: als mensen gingen afrekenen kwam Ritchie nog snel even naar ze toe.

Op het pijnlijke moment van betalen, kwam hij de boel even verzachten met zijn mooie lach, een handdruk en een klop op de schouder.

Toen ik uiteindelijk aan de beurt was zei Ritchie: “Ik ga je helpen. Maar er is een afspraak die we eerst moeten maken. Ik doe alles om je lekker te kunnen laten skiën. Maar je moet vooraf betalen. Dit is het enige moment waarop we het over geld hebben. Je mag altijd langskomen, we zullen je altijd helpen en je nooit meer om geld vragen. Maar je betaalt vooraf.”

Dat vraagt nogal wat van een nieuwe klant. Vooraf betalen, zonder te weten wat je krijgt.

Maar ik had pijn en wilde daar vanaf. Het vooruitzicht elk jaar weer dat gedoe te hebben met die skischoenen, maakte me moedeloos. Ik was een klant met een urgent probleem en die zijn investeringsbereid. Dat leer ik mijn klanten altijd. En nu kon ik het zelf weer eens ervaren.

Ik liep naar de kassa en tikte 800 euro af. Ritchie kwam ook bij mij even de pijn verzachten met zijn vriendelijke lach. En toen kon het circus van plakkers, foto’s en probeerrondes beginnen.

Ondertussen praatten Ritchie en ik over zijn prachtige business. Wat een bevlogen man. Wat een passie. En wat een succes.

Ritchie is een ultiem voorbeeld van iemand die vanuit passie een niche kiest en zakelijk succes behaalt door bij zijn niche te blijven.

Hij is al vaak gevraagd om ook schoenen voor klimmers of wielrenners op maat te maken. Dat doet hij niet. Skischoenen zijn het en blijven het.

En daarom kent iedereen hem nu en beveelt iedereen hem aan. Zelfs ik schrijf nu over hem!

Ik heb trouwens de rest van de vakantie heerlijk geskied. Pijnvrij. Wat geweldig toch dat er mensen zijn zoals Ritchie die ervoor zorgen dat je van je urgente probleem verlost kan worden.

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *