Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactZonder knikkende knieën spreken voor een zaal met 1000 man

Google+ LinkedIn

Spreken is de makkelijkste en snelste manier om aan nieuwe klanten te komen. Dat geldt tenminste voor mij. Ik stond zelfs al eens voor een zaal met 1000 man zonder knikkende knieën mijn verhaal te doen!

 

Voordat je de vruchten kan plukken van het geven van presentaties, is er één ding dat je eerst moet doen: je moet je comfortzone verlaten. Je comfortzone is de plek waar je je waarschijnlijk nu bevindt. Waar je je veilig voelt, en waar het easy en comfortabel is.

 

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk…

Ben jij je ervan bewust dat je keer op keer de neiging hebt om te kiezen voor veilig? Om de dingen bij het oude te laten? Misschien vind je het nieuwe te spannend of vertellen stemmetjes in je hoofd je wat er wel en niet mogelijk is voor jou.

We hebben allemaal last van die stemmetjes. Allemaal hebben we de neiging om binnen de gebaande paden te blijven. Om het onszelf zo makkelijk mogelijk te maken, zodat we altijd kunnen terugvallen op wat we gewend zijn.

 

… of is dat helemaal niet leuk?

Tot het moment dat je ontdekt dat het buiten je comfortzone veel leuker is! Dát is namelijk de plek waar ontwikkeling, groei, succes, geluk en gezondheid liggen.

Wie de durf heeft om zichzelf uit te dagen en grenzen te verleggen, ontdekt pas echt wat er allemaal kan!

Toen ik ontdekte dat ik degene ben die kan besluiten of ik gelukkig ben, succesvol of gezond, ben ik hier bewust gebruik van gaan maken. Ik ging juist over tot actie als de stemmetjes in mijn hoofd zeiden dat het eng of gevaarlijk was. En al snel ervaarde ik de kick die het geeft om je grenzen te verleggen. Ik merkte dat je daardoor groeit als mens. En dat het leven leuker wordt.

Zonder het verleggen van die grenzen had mijn leven er heel anders uitgezien. Ik zou in mijn schijn-veilige comfortzone zijn gebleven. Maar:

 • was ik dan nu de vogelvrije ondernemer geweest die ik nu ben, of zou ik nog voor een baas hebben gewerkt?
 • zou ik dan nu de happy echtgenote zijn van mijn superlieve man, of was ik dan nog altijd die ongelukkige partner van mijn ex?
 • zou ik dan nu in een prachtig huis in Deventer wonen, of woonde ik dan nog 3 hoog achter in Amsterdam?

Je snapt zelf al wel wat de meest waarschijnlijke antwoorden zijn.

 

Doe het en het wordt een kick

Voor spreken geldt hetzelfde als voor het vergroten van je comfortzone: doe het en het wordt een kick om jouw verhaal te delen met anderen. Want hoe gaaf is het dat je de kans hebt om jouw idealen te delen en vanaf het podium mensen een helpende hand te reiken zodat je samen de wereld een stukje mooier kan maken.

Grijp die kans als hij zich voor doet. En creëer ook zelf die kansen. Vertel je netwerk dat je beschikbaar bent als spreker, organiseer een event. Genoeg mogelijkheden om het podium te pakken!

 

Wat doe jij om je comfortzone te vergroten? Je reactie lees ik graag hieronder.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Er stond een mail in concepten; mijn nieuwe uitdaging is workshops geven aan werkgevers (als budgetcoach, om werkgevers signalen te leren herkennen van werknemers met – latente – financiële problemen). De mail gaat over een trial workshop bij iemand die al had aangegeven interesse te hebben. Na de regel ‘Dat je de dingen maar bij het oude laat, omdat het nieuwe te spannend is’ heb ik de mail geopend, een klein beetje aangepast en verstuurd…
  Yes!! Dank je, Ninke, deze “schop” had ik net nodig, al blijft het spannend 😉

 • Dank je wel lieve Ninke. Precies wat ik nodig heb als zetje in mijn rug, of schop onder mijn kont. Ik merk bij de webinars die ik organiseer dat er veel belangstelling is, maar dat het (nog) niet de manier is om mijn verhaal naar buiten te brengen. En NU is de tijd gekomen om het land in te gaan en MIJN VERHAAL te vertellen. Over Energiek Leven en de Stress en Burn-out achter je te laten. THANKS voor jouw ‘zetje’ <3 Arjen

 • Mooi hoe je dat omschrijft Hilde. Schaamteloos door het leven gaan dat is toch wel ultiem!
  Veel succes met je bedrijf!
  Ninke

 • Wat een mooie en herkenbare tekst, Ninke! En zo waar! Dank voor het delen.
  Wat ik merk is dat je door uit je comfortzone te stappen naast de vele positieve effecten die het oplevert, ook te maken krijgt met onbegrip, rare gezichten, jaloezie; de vele andere mensen die niet buiten hun comfortzone kunnen functioneren en die over alles en iedereen een mening hebben, die altijd gebaseerd is op angst. Sinds mijn scheiding heb ik daar steeds meer lak aan gekregen en dat geeft me zoveel vrijheid en geluk!
  Zo ga ik al tijden graag alleen op reis, uit eten, of maak ik een praatje met vreemden, of als mn dochtertje gekke dingen doet, doe ik mee. Ook zakelijk staan er verschillende nieuwe ontwikkelingen voor de deur. Een onzekere en spannende periode, maar ik heb er ontzettend veel zin in! Elke uitnodiging en uitdaging grijp ik met beide handen aan. Die brengen je de mooiste momenten in leven!

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *