Succesvol Ondernemen vanuit je Hangmat met Kees van Dijk

Google+ LinkedIn

Een tijdje terug zat ik samen met Kees van Dijk in de zon op een Amsterdams terras. Kees is een relaxte, jonge internetondernemer, gepassioneerd over zijn bedrijven en zijn hangmatten.

Kees van Dijk is eigenaar van hangmatgigant.nl en webwinkelsucces.nl. Door mijn gesprek met Kees wist ik dat ik ook een hangmat wilde om mee te nemen op reis. Daardoor heb ik meer dan ooit heb kunnen relaxen tijdens mijn vakantie 😉

Maar ik wist ook dat ik Kees wilde interviewen voor mijn podcast. Kees heeft namelijk een hele verfrissende kijk op succesvol ondernemerschap. In dit artikel deel ik de belangrijkste tips van Kees van Dijk over ondernemen vanuit je hangmat.

Succesvol ondernemen vanuit je hangmat
Hoe het begon…

Van jongs af aan is Kees geïnteresseerd in de kracht van internet. Op zoek naar kansen ontdekt hij dat de Fair Trade winkels online nog helemaal niets doen. Hij bijt zich er twee jaar lang in vast, maar komt tot de conclusie dat dit wereldje nog niet klaar is voor online ondernemen.

Die jaren ziet Kees niet als verloren tijd omdat hij verschrikkelijk veel leert over ondernemerschap. En over zijn passie voor hangmatten. Kees: ”Toen dacht ik, die hangmatten vind ik echt een tof product, dus daar ga ik me verder op richten. Ik startte met 4 hangmatten en zo langzamerhand is dit uitgebreid naar een assortiment met 200 tot 300 verschillende soorten. Zo is het eigenlijk een beetje gekomen.”

De relaxte Kees bouwt met het meest relaxte product de meest relaxte webwinkel op aarde. Hij wil graag zijn inzichten en ideeën over hoe je een webwinkel succesvol maakt, delen met anderen. Na een half jaar richt hij daarom webwinkelsucces.nl op. Het idee slaat aan. De mailbox van het nieuwe bedrijf stroomt vol met positiviteit.

En dat is welkom, want Kees is het geklaag van sommige hangmat-klanten helemaal zat. “Nu krijg ik zo’n 10 mailtjes per dag van mensen die het allemaal tof vinden wat ik doe. Dat geeft een hele andere energie. Ik zit elke week wel met 2-3 ondernemers hun hele bedrijf door te lichten. Dat vind ik tof en het zijn leuke, positieve mensen.”

Volgens Kees zou iedere ondernemer zijn bedrijf moeten kunnen runnen vanuit een hangmat. Deze gedachte spreekt mij persoonlijk zeer aan. Gewoon alles lekker relaxed houden. Hoe? Ik deel de 6 beste tips uit ons gesprek.

 

TIP #1 Duik in je bedrijf

Zorg ervoor dat je je bedrijf door en door kent en begrijpt, meent Kees, ook al is hijzelf een meester in uitbesteden en delegeren. “In het begin kan je het beste zoveel mogelijk zelf doen. Besteed wel wat simpele dingen uit. Daarmee kan je tijd besparen. Zorg ervoor dat je feeling krijgt met je bedrijf. Duik er echt in en vind uit wat er allemaal speelt. Leer alles over je producten en over het succesvol maken van je bedrijf.”

 

TIP #2  Stel harde doelen

Dat Kees zelf een relaxte jongen is met een relaxed bedrijf, betekent niet dat hij geen doelen stelt. Om te kunnen leven van hangmatten moest de omzet omhoog. Hij stelde zichzelf tot doel om te groeien van €20.000 naar €100.000. En ging ervoor. Zijn bedrijf groeide gigantisch en al in het eerste jaar kwam hij uit op een omzet van € 220.000!

Kees: “Als je doelen stelt, ga je daar echt naartoe leven. Ik vond het interessant om daar achter te komen. Eigenlijk hoef je dan alleen nog maar hele logische stappen te zetten.”

 

TIP #3  Zorg dat je vindbaar bent

Kees heeft zich vervolgens helemaal vastgebeten in zoekmachineoptimalisatie. Daardoor is Hangmatgigant inmiddels in vijf Europese landen vertegenwoordigd. Hij doet er alles aan om bovenaan in Google te komen. En hoog te scoren op vergelijkingssites.

Overal waar het woord ‘hangmat’ valt, verschijnt het bedrijf van Kees. Vindbaarheid is volgens hem dan ook echt een must als je wilt doorbreken met je bedrijf.

 

TIP #4 Werk samen aan je bedrijf

Kees is echt een master op het gebied van uitbesteden en delegeren. Dat doet hij al vanaf dag één in zijn ondernemerschap. “Ik hou er gewoon niet van om meer dan twee keer hetzelfde te doen. Dus alles wat ik vaker moet doen, besteed ik uit of delegeer ik. Plus alle andere dingen die ik niet leuk vind.”

Ook streeft hij naar een efficiënte inzet van zijn energie en dat van zijn personeel. Hij wil namelijk tijd overhouden om samen het bedrijf verder uit te bouwen. Want dat is de enige manier waarop je bedrijf verder kan uitgroeien. Daarom ontwikkelde hij het webwinkelmarketingcontract.

In dat document staat álles van het bedrijf omschreven. Alle taken, processen en todo’s. Heel praktisch. Kees: “Wanneer ik dat document aan een willekeurig persoon geef, moet hij mijn hele business kunnen runnen. Het contract zorgt ervoor dat iedereen exact weet wat jou en de anderen te doen staat. En als het af is ben je vrij om leuke dingen te doen!”

 

TIP #5 Kees van Dijk: ‘Maak jezelf vrij’

Kees creëert dus vrijheid door alles overzichtelijk te maken en te delegeren. Zijn streven is om uiteindelijk alleen nog een controlerende functie te hoeven uitoefenen in plaats van een uitvoerende. Het liefst zou hij fulltime iemand op zijn eigen taken zetten. Bij Hangmatgigant is dat al gelukt. Bij Webwinkelsucces is Kees een heel eind op weg!

Ik vind het echt inspirerend om Kees hierover te horen praten. Controleren, een contract, delegeren. Het lijkt misschien allemaal heel saai maar ondertussen maakt Kees zich volledig vrij en groeien zijn bedrijven door.

 

TIP #6  Neem je verantwoordelijkheid

Toen ik Kees vroeg wat hij doet met de tijd die hij overhoudt, kwam hij met een heel verrassend antwoord. “Ik ben eigenlijk heel lui. Ik ben niet een jongen die nu ineens op reis gaat en hoef ook niet steeds in een hangmat te liggen. Nee, de tijd die ik overhoud besteed ik aan het verder optimaliseren van mijn bedrijven.”

Toch hoorde ik hem ook ooit over het lopen van marathons. “Dat doe ik inderdaad als ik er zin in heb, als het zo uitkomt. Marathons lopen vind ik namelijk de eerlijkste sport die er is. Je loopt gewoon tegen jezelf. Als je na 30 km helemaal inzakt is dat je eigen schuld. Had je maar beter moeten trainen. Zo werkt het ook bij ondernemen. Je bent overal zelf verantwoordelijk voor. Dus neem die verantwoordelijkheid dan ook.”

Toen Kees dit zelf inzag, betekende het veel voor hem. “Ik hoef anderen niet meer de schuld te geven als het niet loopt. Alles ligt bij mijzelf. En het mooie is dat je met een fout van jezelf veel sneller vrede hebt dan met een fout van een ander. Door dat in te zien, ben ik pas echt relaxed in het leven komen te staan.”

Meer weten over Kees van Dijk? Kijk dan op hangmatgigant.nl en webwinkelsucces.nl.

 

Ik ben benieuwd welke tip van Kees echt een eyeopener voor je is. Leuk als je me het hieronder laat weten!

 

Ben je enthousiast over deze podcast, je doet me een groot plezier als je een review achterlaat.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Beste Ninke

  Eigenlijk tip 6 ‘neem je verantwoordelijkheid’.
  Andere niet meer de schuld te geven als iets niet loopt,
  Alles ligt bij mij zelf. Door dat te doorzien ben ik pas echt relax.
  Dit sprak mij het meeste aan.

  Gr Marjan van der Hulst Botermans

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *