Van 1 naar 1,4 miljoen bezoekers per maand met Robert Jan Hendriks

Google+ LinkedIn

De website optimalegezondheid.com groeide in 5 jaar uit tot een succesvol platform met meer dan 1,4 miljoen bezoekers per maand. Wat is het geheim van eigenaar Robert Jan Hendriks?

Je wilt natuurlijk een gezond bedrijf. Of dat lukt hangt nauw samen met of je zelf lekker in je vel zit. Volgens Robert Jan Hendriks heb je dat in grote mate zelf in de hand.

Robert Jan heeft mijn horizon enorm verbreed. Door zijn tips ben ik gaan inzien dat mijn chronische ziekte een succesvol bedrijf niet in de weg hoeft te staan. Daarvoor ben ik hem natuurlijk ontzettend dankbaar, en het is een van de redenen waarom ik hem zo inspirerend vind en hem heb uitgenodigd voor mijn podcast.
 

Robert Jan Hendriks: ondernemer met idealen

Robert Jan is net als ik een ondernemer met idealen. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken. Dit ideaal komt voort uit zijn frustratie over zijn eigen gezondheidsklachten.

Vanaf zijn vijftiende had Robert Jan last van overgewicht, chronische huidklachten en een tekort aan energie. Van alles probeerde hij en niets hielp. Hij nam een moedig besluit: hij zou zijn gezondheid hoe dan ook onder controle krijgen.

Het bleek de start van tien jaar lange leerweg. En ondertussen begon Robert Jan alles wat hij leerde te delen met anderen. Eerst in een simpel blog. Later met e-books.

Wow! Zijn initiatief groeide uit tot een van de grootste gezondheidsblogs in Nederland. Wat eerst alleen noodzaak was voor hemzelf, werd een succesvol bedrijf met een enorm bereik.

 

Focus op dat ene ding

Hoe krijg je het in zo’n concurrerende markt als de gezondheidsbranche voor elkaar om zo snel zo’n prominente plek in te nemen? Robert Jan Hendriks antwoordt stellig: “Focus. Focus op dat ene ding en maak het supergoed.”

Dit is nou ook precies wat ik zo bewonder aan Robert Jan. Ik ken niemand die met zoveel toewijding zijn werk doet als hij. Maar hoe wist hij dat hij met het juiste bezig was?

 

Kijk waar het jeukt

Goed geld verdienen met je blogs of e-books kan volgens Robert Jan dankzij een heel simpel principe: vind een itch that needs to be scratched.

“Zoek een probleem waar veel mensen mee worstelen. Vertel op een verkooppagina over je oplossing en voeg een knop toe met: koop hier het e-book.” In elk vakgebied is er wel een vorm van ‘jeuk’ te vinden waar je een oplossing voor kan bieden. En daar krijg je klanten mee. Als die klanten je tenminste weten te vinden…

 

Hoe kom je op nr #1 in Google?

Maar hoe word je dan vindbaar? En nog belangrijker: hoe kom je uiteindelijk op die nr. 1 positie in Google terecht? Het antwoord ligt volgens Robert Jan Hendriks weer bij die ‘jeuk’.

“Je moet weten wat de pijnpunten zijn waar mensen op zoeken in Google.” Een site die je daar antwoord op geeft, is keywordtool.io. Je typt daar je onderwerp in, bijvoorbeeld ‘doorbreken met je bedrijf’. Dan krijg je een lijst met verwante zoektermen die mensen gebruiken in Google. Als je die lijst als leidraad gebruikt voor het schrijven je blogs, is er een grote kans dat je bovenaan komt te staan.

Als je artikelen waardevol zijn voor de gebruiker, beloont Google je daarvoor.
– Robert Jan Hendriks

 

Meer dan een miljoen bezoekers per maand

Naast de zoekwoorden is het essentieel om kwaliteit te leveren met je blogs. “Plaats twee, drie nieuwe artikelen per week op je site. Heel consistent. Dat is echt heel krachtig. Zo weinig mensen doen het op deze manier! Laat het zo nodig door een freelancer doen.”

Toen hij zelf op deze manier te werk ging, schreef hij de eerste twee jaar vier artikelen per dag. Ongelofelijk! Maar Robert Jan wist waarom hij het deed: hij begreep Google en wilde bovenaan komen zodat zijn site goed bezocht zou worden.

Het eerste jaar had hij 30.000 bezoekers per maand. En nu, in het vijfde jaar, is dat gegroeid tot meer dan één miljoen maandelijkse bezoekers! En dat zonder verdere promotie op social media. “Als je je artikelen op Facebook boost, kan het nog veel sneller gaan, dus gebruik die tools.”

 

Discipline voor veel ondernemers de bottleneck

Misschien lees je dit en denk je: makkelijker gezegd dan gedaan… En inderdaad, om met grote regelmaat goede blogs te blijven schrijven, heb je een ijzeren discipline nodig. En juist dat is voor veel ondernemers een bottleneck.

Het vinden en behouden van focus, je niet laten afleiden: dat is voor veel mensen een grote opgave. Ik vind Robert Jan hierin echt een inspirator, want tot de dag van vandaag brengt hij het op om vol focus zijn bedrijf verder uit te bouwen.

Hoe kom je aan zoveel discipline? Hoe hou je het vol?

 

Het commitment van Robert Jan Hendriks

Het commitment van Robert Jan om met zo veel toewijding aan zijn bedrijf te bouwen, werd eigenlijk uit pure noodzaak geboren. Zijn inkomsten liepen op een gegeven flink moment terug en hij overwoog zelfs een baan te zoeken.

Hij stelde zichzelf voor de keuze: voor een baas werken of er 300% voor gaan. Hij koos voor het laatste en zette zijn dagen volledig in het teken van het schrijven van blogs.

Daarbij gebruikt hij de productiviteitsstrategie van Eben Pagan: de zogeheten 60-60-30 oplossing. Robert-Jan legt uit: “Veel ondernemers maken lange productiviteitssprints met veel koffie. Daarna zijn ze vermoeid, is de focus weg en gaan ze bijvoorbeeld snacken. Dat is niet effectief en draagt niet bij aan een gezond bedrijf.”

“Onderzoek wijst uit dat we ons 50 minuten, misschien een uur kunnen focussen. Daarna hebben we gewoon even een break nodig. Dus ik zet een timer op 50 minuten en neem dan 10 minuten pauze. Een ommetje maken, wat lichamelijke oefeningen: even weg bij dat scherm. Dan weer 50 minuten werken, een half uur pauze, even naar het strand of een groene smoothie drinken. Zo deel ik mijn dagen in.”

“Ik raak totaal niet oververmoeid. Het geheim zijn die batterij-oplaadmomentjes.”

 

Houd een dagboekje bij

Nog een echte gamechanger volgens Robert Jan is het bijhouden van een dagboekje. “Schrijf elke ochtend en avond kort op wat je ideaalbeeld is. Wat wil je bereiken, wat is belangrijk voor je? Op die manier programmeer je je innerlijke gps-systeem. Het voorkomt dat je van de hak op de tak leeft en je houdt focus. Dit alleen al zal je hele leven veranderen.”

Het klinkt bijna té simpel, maar beter kan je die eerste en laatste vijf minuten van de dag niet besteden volgens Robert Jan.

 

Zie jij het jezelf doen om 100% voor ‘dat ene ding’ te gaan? Laat het me hieronder weten!

De artikelen van Robert Jan Hendriks vind je op optimalegezondheid.com. Meer weten over Robert Jans activiteiten om ondernemers te leren om zelf beter vindbaar te worden voor Google? Kijk dan op robertjanhendriks.nl.

 

Ben je enthousiast over deze podcast, je doet me een groot plezier als je een review achterlaat.

 

Ook interessant voor je:

 

 

Google+ LinkedIn

  • Wow! Wat een inspirerend interview. Zoveel waardevolle praktische tips. En dan de hamvraag: ‘Wat wil je bereiken?’ Bedankt RobertJan en Ninke! Ik ga ermee aan de slag.

  • GEEF EEN REACTIE

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *