Facebook Twitter Google+ LinkedIn
De teksten in je nieuwsbrief, op je website en op social media schrijf je niet voor niets. Ze moeten klanten aantrekken. Toch?
Wat veel zzp’ers niet weten, is dat het schrijven van marketingteksten een hele andere tak van sport is dan het schrijven van bijvoorbeeld een opstel. Wat is dan het grootste verschil?
Marketingteksten moeten de lezer niet alleen maar interesseren. Ze moeten ook aanzetten tot actie.
Al jaren steek ik veel tijd en energie in het schrijven van wervende teksten. En ik zie dat dit de moeite waard is. Met goede teksten trek ik klanten aan. Dat laten de statistieken aan de achterkant van mijn bedrijf zien.
Doordat ik getrouwd ben met een copywriter (tekstschrijver voor de reclamecampagnes van o.a. Sony, Albert Heijn en Zilveren Kruis) ken ik inmiddels ook de geheimen van professionele copywriters. Het zijn geheimen die het verschil kunnen maken in je bedrijf. Het is niet voor niets dat de grote merken de beste copywriters in huis halen.
Goede teksten zijn essentieel voor succesvolle marketing. In dit artikel deel ik de 3 geheimen van een tekst die verleidt en klanten aantrekt.
Het allerbelangrijkste geheim van succesvolle copywriting is: jouw teksten gaan niet over jezelf maar over de klant. Zelfs de meest grote bedrijven gaan hier vaak aan voorbij. Jouw diensten zijn voor een klant pas interessant als hij zich er in herkent.
Dus in plaats van te verwoorden waar je zelf allemaal zo goed in bent, schrijf je over de wereld van de klant: wat zijn zijn problemen en waar verlangt hij naar?
Dit tweede geheim werkt echt als een trein. Gebruik in je marketing de woorden die jouw klanten ook gebruiken. Letterlijk.
Stel, je bent diëtist. In je opleiding werd het woord ‘gewichtsbeheersing’ gebruikt. Maar je klanten hebben het steeds over ‘afvallen’. Gebruik in je teksten dan ook het woord afvallen. Dat vergroot de kans dat lezers zich gezien voelen. En hierdoor worden zij getriggerd om verder te lezen.
Je wilt natuurlijk dat potentiële klanten niet alleen jouw teksten lezen, maar uiteindelijk ook klant worden. Om lezers steeds een stapje dichter bij jou te laten komen is het nodig dat je ze vraagt om actie. Mensen bedenken namelijk niet zelf welke vervolgstap zij kunnen nemen.
Om je call to action duidelijk te maken, gebruik je een opvallende knop of link. Daarop staat dan bijvoorbeeld dat de lezer zich kan aanmelden, iets kan bestellen of meer informatie kan krijgen.
Foto: Kaboompics.com
Thanks voor je aanvulling.
Enthousiasme lijkt me geen enkel probleem. De klant proberen over te halen om te kopen is een ander verhaal.
Inderdaad door de mening of bijdrage van hen te gaan vragen, net als hier bijvoorbeeld. En we gaan bewust je en jij gebruiken in de teksten op onze website. Dat was wel even een ding, maar dat is uiteindelijk wel de keuze geworden. En we gaan niet alles richten op verkoop. Juist op “welkom” en “leuk dat je er bent”. De klant moet zich koning(in) voelen’
Ik probeer in mijn webshop niet te positief te schrijven hoewel het soms lastig is als je zo enthousiast bent vanwege een bepaald product of dienst. Bijvoorbeeld: De Rieslingdruif heeft soms een minder imago maar deze wijn is toch erg bijzonder doordat de wijnmaker een speciale methode toepast om zijn wijn te zuiveren.
Ook niet te technisch proberen te spreken en inderdaad veel vragen om nieuwsgierigheid op te wekken.
Ook blijven investeren in kennis en coaching is cruciaal voor mij!