Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactVan ploeteren naar echt geluk

Google+ LinkedIn

Internetmarketingcoach Linda Spaanbroek denkt dat veel zelfstandig professionals ondernemen moeilijker maken dan nodig is. “Ze concentreren zich op vakkennis en hebben te weinig aandacht voor marketing en mindset.”

 

Linda schreef vorig jaar het boek ‘Ondernemershout bestaat niet’. Ze stelt: “Iedereen kan succesvol ondernemer worden, of je nu uit een ondernemersgezin komt of niet. Maar je hebt wel meer nodig dan alleen goed zijn in je vak.”

De podcast die ik met Linda opnam, mondde uit in een filosofisch gesprek over de vraag of succes een voorwaarde is voor geluk. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken? Luister dan zeker naar deze podcast.

 

Meer dan magic

Veel ondernemingen bestaan na vijf jaar niet meer en Linda heeft wel een idee hoe dat komt. Veel zelfstandig professionals concentreren zich heel erg op het verder ontwikkelen van hun magic, zoals Linda vakkennis noemt.

Om een bedrijf stevig neer te zetten, kom je er echter niet met alleen je magic. “Je zult ook echt goede marketing en sales moeten doen, én je zult je een passende mindset moeten ontwikkelen. Anders blijft het ploeteren.”

Veel mensen zien hun mindset als iets onveranderlijks. Zelf denkt ze, en daar ben ik het 200% mee eens, dat je alles kan leren, ook een helpende mindset.

 

Do it anyway? No way!

Het ging Linda al snel voor de wind. Ze kreeg klanten op de automatische piloot en met behulp van online programma’s speelde ze zichzelf aardig vrij. “Het zag er aan de buitenkant heel ontspannen uit. Met 24 uur per week redde ik het prima. Alleen had ik niet door dat ik in mijn hoofd 24 uur per dag met m’n bedrijf bezig was.”

“Ik moest een heleboel van mezelf, en daarmee zette ik me flink vast. Dat drong pas tot me door nadat ik in 2012 met gillende sirenes naar het ziekenhuis werd gebracht. Een hartinfarct, dachten ze, maar ik bleek forse hyperventilatie te hebben. Gelukkig maar!”

Het was wel een echte wake-up call. “Op foto’s zag je me eigenlijk altijd aan de rand van een zwembad of op een terrasje met m’n laptop. Ik ging er prat op dat ik zo ontspannen kon leven: waar was het misgegaan?”

Linda verdiepte zich in haar mindset. “Bij de trainingen die ik in Amerika volgde, was de toon echt: feel the fear and do it anyway. Doordouwen dus. Dat zorgde bij mij ongemerkt voor heel veel stress. Ik was een kei in ‘gedachtentreintjes’ van: als dit, dan dat. Ik kon bijvoorbeeld oprecht geloven dat ik deze week toch echt een webinar móést geven omdat ik anders volgend jaar mijn hypotheek niet zou kunnen betalen.”

 

Mindset: het geluk zit al in je

Wat mij fascineert, is die ommekeer na Linda’s heftige periode in 2012. Ik denk dan: moet je nou echt eerst de bodem geraakt hebben, moet je nou echt eerst je neus keihard stoten voordat je wakker wordt? Linda gelooft van niet. “De inzichten over mindset, over het je niet hechten aan gedachten, vond ik notabene in een relatiehandboek dat ik in de kast had staan. Had ik dat boek eerder gelezen, dan was het niet zover gekomen.”

Mindset is in Linda’s jaarprogramma’s een vast onderdeel geworden. “Wil je dat marketing gaat werken, dan moet je aan de slag met je mindset. Als je daar voor openstaat en bereid bent je de marketing- en salesvaardigheden eigen te maken, dan kan iedereen succesvol ondernemer worden.”

Linda kan zich aardig vinden in mijn definitie: je onderneming is succesvol als deze oplevert waar je naar verlangt. Wel signaleert ze daar een valkuil. “Veel mensen denken direct aan veel omzet. Ze gaan ervan uit dat geld hen gaat bieden wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Dan koppel je succes aan geld, en geld aan hoe je je voelt.”

“Daar ben ik echt van teruggekomen. Zoals ik er nu tegenaan kijk, zit het geluk al in je. Het enige wat je ervan weerhoudt om dat te ervaren, zijn je eigen gedachten. Gedachten over wat er mis is met je, met de wereld, en wat je zou moeten doen om gelukkig te zijn.”

 

Een onwijs gaaf spel

Minder gehecht zijn aan je gedachten en je realiseren dat je het geluk al bij je hebt. Dat zijn volgens Linda de sleutels voor geluk. “En weet je, dan is ondernemen gewoon een onwijs gaaf spel, maar je geluk is er niet van afhankelijk. Echt niet!”

Mij heeft de reis die ik als ondernemer heb afgelegd me als mens enorm verrijkt. Hoe denkt Linda daarover? “Als mens willen we groeien. Dat zit in ons. Maar ik leer ook veel van het moederschap en van vriendschappen en relaties. Het ondernemen brengt me veel, en tegelijkertijd is het niet het succes wat me gelukkig maakt.”

Aha, dan zitten we dus toch nog aardig op één lijn. Ikzelf heb het wel eens over de ‘hoopstand’ als mensen denken dat ze eerst dit en dat moeten, waarna hun leven waarde zal hebben, ze gelukkiger zullen zijn, ze… vul maar in.

Zeker als het gaat om geld, komt dit soort redeneringen nogal eens om de hoek kijken. En ja, als dat geld er is, dan is het makkelijker om de dingen te doen die je belangrijk vindt. Zo vind ik het fijn om met mijn gezin mooie, avontuurlijke reizen te maken.

Linda reageert: “Het is prima om het spel van ondernemen te spelen om te winnen. Alleen denk ik niet dat je geluk daar mee samenhangt. Ik zeg niet: op een bankje in de achtertuin ben je net zo gelukkig. In theorie is dat wel zo maar ik geef toe, het blijft gewoon enorm leuk om op avontuur te gaan!”

 

Wat denk jij? Hebben succes en geluk met elkaar te maken?

Meer weten? Kijk op de website van Linda’s bedrijf infomarketeers.nl. Haar boek kun je bestellen via ondernemershout.nl.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *