Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactMet een theedoek op m’n kop

Google+ LinkedIn

Eén dag per jaar loop ik rond als een ouderwetse huisvrouw, met een theedoek om mijn haar geknoopt.

Tien dagen geleden was het weer zover: schort om en een theedoek op mijn kop. Want er moesten oliebollen worden gebakken.

Het is in mijn familie de traditie om zelf te bakken. Mensen die naar een gebakskraam gaan vinden stiekem toch wel losers.

Mijn kinderen verheugen zich altijd op het moment dat ik ga bakken. Ze hangen rond bij de keuken en vragen steeds wanneer de eerste klaar zijn.

Al jaren gebruik ik hetzelfde recept: de oliebollen van ome Leo. Je hoeft maar even te googelen en je vindt een blog van culinair journalist Janneke Vreugdehil.

Janneke schrijft met liefde over de fantastische bollen van haar vroegere buurman Leo (ik schreef bollen hoor, mocht je iets anders gelezen hebben…).

Het recept is supereasy. Je doet wat ingrediënten bij elkaar. Je laat het rijzen en hoppa: heerlijke oliebollen. Mijn man zegt elk jaar, terwijl de poedersuiker op zijn kin zit: “dit zijn de lekkerste die ik ooit heb gegeten!”

Er zit iets in het recept wat bijna niemand doet en de bollen extra geslaagd maakt: karnemelk. Je moet karnemelk -op kamertemperatuur- toevoegen aan het beslag.

Omdat ik zo bekend ben met het recept ging het dit jaar met de Franse slag: beetje van dit erbij, beetje van dat. En ondertussen tegen mijn kids : “jongens, nog heel even en dan zijn ze klaar!”

Maar ondertussen gooide ik -geheel tegen de regels van het recept in- ijskoude karnemelk bij de rest van de ingrediënten. Even mixen en klaar. Dacht ik…

De kom zette ik met een vochtige theedoek op onze heerlijke warme vloer. Normaalgesproken de perfecte plek voor alles wat moet rijzen.

Maar nu gebeurde er niks. Urenlang stond die kom daar, zonder dat beslag in beweging kwam. Zelfs een extra zakje gist hielp niet.

Het was inmiddels al ver na het avondeten, toen ik als laatste redmiddel de kom maar in een warme oven zette. En daar ging het beslag eindelijk rijzen.

Het duurde allemaal 5x zo lang als andere jaren. En dat alleen maar omdat ik me niet aan het simpele recept hield en zo nodig koude karnemelk in die kom moest doen. Zo stom!

Over een goedlopend bedrijf zeg ik ook altijd dat je gewoon een simpel recept moet volgen. Je moet geen gekke fratsen uithalen.

Succesvol ondernemerschap is namelijk niet moeilijk. Ondernemers maken het zelf vaak moeilijk. Door ineens te stoppen met iets wat altijd goed werkte. Of door zelf ingewikkelde constructies te bedenken, terwijl er bewezen verdienmodellen zijn.

Ik houd ervan: grote resultaten met een simpel recept. Less is more.

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *