Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactEerst zaaien, dan oogsten [+ video]

Google+ LinkedIn

Wanneer krijg ik die klant of opdracht? Zal mijn advertentie goed lopen? Hoe weet ik wanneer ik een voorspelbaar inkomen krijg? Vast herkenbare vragen. Vragen waarin onzekerheid doorklinkt. Je hoopt er het beste van, maar fijn voelt het niet.

Hoe zou het voor je zijn als je die onzekerheid kon inruilen voor rust en vertrouwen omdat je weet dat alles goed komt?

Onzekerheid, ik zie het zo vaak. Ondernemers die zich zo afhankelijk voelen van allerlei externe factoren. Voor wie fingers crossed bijna een strategie is.

Ondernemen vanuit de hoopstand

Deze manier van ondernemen noem ik de hoopstand. Je hoopt op klanten. Je handelt vanuit onzekerheid en zet allerlei paniekacties uit. Hópend op resultaat. En de vraag die constant in je achterhoofd zit, is: gaat het dan nu eindelijk gebeuren?

Als je vanuit de hoopstand onderneemt, straal je dat uit. Je bent dan bijvoorbeeld, bewust of onbewust, te eager om klanten binnen te halen. En dat terwijl het voor potentiële klanten juist belangrijk is dat ze rust en vertrouwen bij je ervaren. Vertrouwen dat ze nodig hebben om JA te kunnen zeggen tegen je.

Ik ga je laten zien hoe ook jij met meer rust en vertrouwen kan gaan ondernemen. Want dat gun ik elke ondernemer. Rust om zaadjes te planten en vertrouwen dat er een moment komt waarop je kan gaan oogsten.

 

Stop met richtingloos ondernemen

Begin met het stellen van concrete doelen, bijvoorbeeld voor je omzet voor dit jaar of het komende kwartaal. Zonder heldere doelen ben je richtingloos aan het ondernemen. Toch hoort je focus niet bij het doel maar bij het proces te liggen.

Een doel kan namelijk zo groot of groots lijken dat het je verlamt en je geen stap meer zet. Of je staart je blind op het doel en de ingeslagen weg, en stuurt niet bij als dat nodig is.

 

Het mag wat boerser

Wat is dan essentieel tijdens het proces? Dat je respect hebt voor de seizoenen in je business. Het mag dus allemaal wat boerser. 😉

Zie je bedrijf als een boerenbedrijf. Een boer bouwt seizoenen in. Logisch, want hij onderneemt op de maat van de natuur. Er zijn seizoenen waarin hij zaait, en er zijn momenten waarop hij gaat oogsten.

Ook jij kan dat toepassen in je bedrijf, en dat werkt echt ontzettend rustgevend. Als ik kijk naar de seizoenen in mijn bedrijf, dan werk ik in cycli van 4 stappen.

1. Belangeloos zaaien

Als ik belangeloos, grenzeloos en liefdevol waardevolle inzichten en tips deel, ben ik echt aan het zaaien. En omdat ik weet dat dit niet het moment is om te oogsten, kan ik veel rustiger en vrijer geven: ik hoef er immers niets voor terug.

2. Geef het de tijd

Alles wat je zaait, heeft tijd, liefde en aandacht nodig. Ben jij iemand die, als je een actie uitzet, meteen wat terug wilt? Onthoud dat een boer nooit aan jonge grassprietjes zal trekken. In plaats van harder te groeien zal het gras juist doodgaan.

Zo is het ook met ondernemen. Heb geduld en vertrouwen.

3. Oogst betalende klanten

Dan is het tijd om te oogsten, tijd om klanten te krijgen. Je kan webinars geven waarin je je product of dienst verkoopt. Misschien lanceer je een training.

Verkoop jij jouw product of dienst vooral in persoonlijke adviesgesprekken, dan kan je elke week zo’n gesprek aangaan en hopen dat er een keer iets uitkomt. Gevolg: je staat vrijwel altijd in de hoopstand. Ik denk dat het veel zinvoller is om na een periode van zaaien aan te kondigen: “Deze maand bied ik een aantal 1-op-1 gesprekken aan. Ik heb 10 van dit soort plekken vrij.” Dat wordt jouw oogstmaand!

Met zoveel gesprekken in het verschiet zal je veel minder eager zijn. Je ervaart meer ruimte en je voelt je vrij om de potentiële klant alles te geven om een goede beslissing te nemen. Zonder gehecht te zijn aan het antwoord van die ene klant.

Je komt rustiger over en dat vinden klanten heerlijk.

4. Heb vertrouwen!

Lig je qua doelen niet op schema? Krijg je (te) weinig klanten in de oogsttijd? Kijk naar het proces en naar wat je daarin kan verbeteren. Ga in elk geval geen paniekacties uitzetten. Dat zal een boer ook niet doen. Die gaat niet tussentijds extra zaad in de grond stoppen of snel nog een ander gewas planten.

Dus bouw seizoenen in, wees gul in wat je zaait, heb geduld, vermijd paniekacties en ga oogsten. Je zal merken hoeveel rust en vertrouwen het je gaat geven. Succes!

 

Hoe zit het met de seizoenen in jouw bedrijf?

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

  • Op zich helemaal mee eens. Alleen is het lastig om de rust en kalmte te bewaren wanneer de bodem van de financiële put in het zicht begint te komen…………….

  • Dank je voor het delen van deze inzichten Ninke! Had ik even nodig op dit moment. Ik zit midden in de overstap van een baan in loondienst naar het volledige ondernemerschap. Voor ‘erbij’ ging het allemaal wel met mijn ondernemingen, maar nu komt het er op aan en ik merk dat ik me daardoor toch wat onrustig begon te voelen. Jouw video en blog komt voor mij op het juiste moment. Dank je!

  • GEEF EEN REACTIE

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *