Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactTips van mijn eigen leiderschapstrainer over het aansturen van teams

Google+ LinkedIn

Veel ondernemers starten als ZZP’er. In het begin doe je vrijwel alles alleen. Wil je groeien met je bedrijf? Dan zal je je vrij moeten maken. Door werk uit te besteden. Door een team op te bouwen. En dat team heeft leiderschap nodig om goed en zelfstandig te kunnen functioneren. Maar wat als je geen geboren leider bent? Is dat te leren?

 

Volgens Marieke van Ginkel wel. Als leiderschapstrainer leert zij ondernemers en leidinggevenden hoe ze een groep mee kunnen krijgen. Toen ik Marieke leerde kennen, worstelde ik nogal met het aansturen van mijn team. Ik had verwacht dat het uitbesteden van werk mij vrij zou maken. Die verlichting kwam niet. Wat bleek? Ik bouwde niet aan een zelfstandig team, maar stuurde elke freelancer afzonderlijk aan. Oftewel: ik was een klussenuitdeler, geen leider. En daardoor bleef ik druk.

Dat inzicht heb ik te danken aan Marieke én aan haar paarden, die ze inzet tijdens haar leiderschapstrainingen. Dankzij de enorme spiegel die ze mij steeds weer voorhouden, zie ik wat ik als leider anders kan doen. Hierdoor heb ik de situatie in mijn team kunnen keren. Ik ben veel duidelijker over wat er moet gebeuren en mijn teamleden leveren beter werk dan ooit.

Omdat het heerlijk is om steeds meer aan een zelfsturend team over te laten, deel ik in deze blog graag een aantal waardevolle tips van mijn eigen leiderschapscoach Marieke van Ginkel.

 

Wie hoort er bij jouw kudde?

Volgens Marieke zijn veel ondernemers klussenuitdelers. Werk je veel met freelancers? Dan ontstaat zo’n situatie heel snel. Je werkt online en ziet elkaar niet dagelijks. Heb je dan eigenlijk wel een team? Zelf vond ik het best lastig om te bepalen welke mensen tot mijn team behoorden. Is dit bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal uren? Kan je freelancers überhaupt wel tot je team rekenen?

Marieke is daar heel duidelijk in. Als ondernemer heb je een doel. Iets waar je elke ochtend je bed voor uitkomt. Iedereen die meewerkt aan dat doel, hoort bij jouw team. Of zoals Marieke het ook wel noemt: bij jouw kudde. In haar leiderschapstrainingen werkt ze namelijk veel met paarden. Volgens Marieke hebben veel leiders allerlei belemmeringen in hun hoofd, die paarden meesterlijk in kaart kunnen brengen. Iets waar ik zelf overigens over kan meepraten. Op de boerderij van Marieke leer ik belangrijke lessen over leiderschap en mijn eigen kwaliteiten als leider. Benieuwd waarom ik het maar niet voor elkaar kreeg om het paard te laten doen wat ik wilde? Luister dan naar de podcast, die ik laatst met Marieke opnam.

 

Is leiderschap te leren?

Sommige mensen zijn geboren leiders, anderen lukt het maar niet om een groep mee te krijgen. Gelukkig is er hoop voor deze laatste groep. Sterker nog, volgens Marieke kan iedereen leiderschap leren. In de podcast deelt ze een aantal leiderschapstips met je. Hieronder deel ik er alvast drie:

  1. Stel een glashelder doel
    Eén randvoorwaarde die elke groep nodig heeft, is een glashelder doel. Het klinkt zo simpel, maar hier gaat zo vaak mis. Het helpt om af te spreken hoe je nu merkt dat het doel behaald is. Maak het meetbaar.
  2. Angst hoort erbij
    Groepen ontwikkelen zich in fases. In de eerste fase, de vormende fase, is het vooral aftasten. Vinden we elkaar leuk? Gaan we een groepje vormen? Bij die fase hoort angst. Bij iedereen, ook bij jou als leider. De kunst is dat je die emotie niet ziet als falen, maar als iets wat gewoon bij die fase hoort.
  3. Denk in oplossingen
    In elk team is er weleens sprake van wrijving. Als beginnend leidinggevende denk je al snel dat het aan jou ligt. Het ligt niet aan jou, maar het is wel jouw taak om het team terug te brengen naar het gezamenlijk doel. Benoem objectief wat er misgaat en stel de vraag: hoe kunnen wij dit als groep oplossen?

Benieuwd naar meer leiderschapstips van Marieke? Luister dan naar de podcast of kijk op www.mariekevanginkel.nl.

 

Ben jij een klussenuitdeler of een leider? Heeft deze blog je een eyeopener opgeleverd? Laat het me weten in de comments.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *