Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContact5 Simpele dingen die ik doe voor een heerlijk leven

Google+ LinkedIn

Op vakantie gaan? Ik kan toch niet zomaar een week weg! Een terrasje pakken? En die deadline dan! Even lekker helemaal niks doen? Ik heb een bedrijf te runnen! Gedachtes die elke ondernemer denk ik weleens heeft. Gek eigenlijk. Wat gebeurt er als je het eens omdraait? Dat je de dingen die je blij maken niet ziet als een luxe, maar als een absolute noodzaak? Ik denk dat het bijdraagt een heerlijk én succesvol leven.

 

Het valt me op dat veel ondernemers geen tijd vrijmaken om leuke dingen te doen. Ze willen wel, maar komen er gewoonweg niet aan toe. Ze besteden al hun tijd aan hun bedrijf en verkeren voortdurend in een staat van ‘alleen maar moeten’. Zo jammer! Mijn ervaring is dat het ook anders kan. Daarom vertel ik je in deze blog over de 5 simpele dingen die ik doe voor een heerlijk leven.

 

1. Ik kies voor plezier

Wat betekent een heerlijk leven voor jou? Ik denk dat je dan kiest voor de dingen die je blij maken. Blije mensen zijn aantrekkelijker en blije ondernemers zijn succesvoller. Reden genoeg om te investeren in dingen die je blij maken, dacht ik zo. Maar wat maakt je dan een blij mens? Dat kan een vakantie zijn, het lezen van een goed boek, lekker uit eten. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je doet, zolang je plezier maken maar niet ziet als iets wat alleen maar mag als het werk ‘af’ is. Dan komt het er namelijk nooit van.

Een heerlijk leven hangt dus samen met de keuzes die je maakt. Zo kies ik er zelf bijvoorbeeld bewust voor om per week maximaal 24 uur te werken en vrijwel nooit in de avonduren en weekenden. Ik ga lekker vaak op vakantie, dagjes weg met de kinderen en laat de boel soms ook even de boel om een drankje te doen met een vriendin.

 

2. Van ‘kan niet’ naar ‘kan wel’!

Iets waar wij als gezin heel veel plezier aan beleven, is wintersport. Voor ons betekent dat quality time als gezin, samen actief bezig zijn en de hele dag buiten doorbrengen in een prachtige omgeving. Kortom: altijd één van de hoogtepunten van het jaar. Vorig jaar kregen we aan het einde van de vakantie een gek idee. Wat als we over een paar weken gewoon wéér op wintersport gaan? Ik dacht gelijk: ‘dat kan ik niet maken. Ik kan niet weer een week missen en ik ben nodig in mijn bedrijf’.

We hebben het toch gedaan. En weet je wat? Ik kon het wél maken, ik kon wél een week missen en ik was níet nodig in mijn bedrijf’. Het maakte helemaal niet uit dat ik er een week niet was. En: blij, opgeladen en vol nieuwe energie was ik na terugkomst zelfs productiever dan ooit.

 

3. Plezier plannen

Ken je het gevaar dat je te druk bent en dat je te weinig tijd overhoudt voor familie, vrienden en jezelf? Bij mij ligt dit gevaar nog steeds op de loer! Om te voorkomen dat mijn agenda dichtslibt, plan ik drie dingen ruim vooruit. Ik kan het echt iedereen aanraden.

We-time
Vakanties, dagjes weg met het hele gezin, maar ook 1-op-1 uitjes met mijn jongens plan ik een heel jaar vooruit. Daarnaast zet ik elke paar weken ‘friends & fun’ met dikke letters in mijn agenda. Wat ik dan ga doen? Dat weet ik dan nog niet. Maar zo heb ik altijd tijd voor mijn vrienden, hoe druk ik het ook heb.

Me-time
Tijd voor mezelf vind ik heel belangrijk. Ik heb het ook echt nodig. Van Eelco de Boer leerde ik dat er een naam bestaat voor me-time: droomdagen. Even geen concessies, maar doen wat IK leuk vind. Dat kan van alles zijn. Ik kan bijvoorbeeld heel erg genieten van rondslenteren in een grote stad of een dagje sauna.

Ontladingsmomenten
Dit ligt een beetje in het verlengde van me-time. Ik heb het over sporten en ontspannen. Twee dingen die ik nodig heb om me fit te voelen en creatief te blijven. Zo ga ik elke week naar pilates en laat ik me om de week masseren. Omdat dit dingen zijn die er snel bij inschieten, plan ik ze ruim van tevoren.

 

4. Werk uitbesteden

Ook in mijn werk kies ik ervoor om te focussen op dingen die ik leuk vind. Dit zijn vaak dingen waar ik goed in ben, waar ik energie van krijg en die omzet opleveren. Maar ook dit soort leuke dingen kosten tijd. Die tijd moet ik dus vrijmaken. En dat doe ik door de rest uit te besteden. Denk aan agendabeheer, e-mail en zaken rondom social media. Dat kost natuurlijk geld. Maar het verdient zich ook terug. Want ik kan me volledig focussen op dingen waar ik energie en omzet aan overhoud.

De eerste stap naar het uitbesteden van taken is eng, zeker wanneer je net begint en nog niet veel omzet hebt. Je kan ook met het uitbesteden van iets kleins beginnen en dan stap voor stap meer werkzaamheden uitbesteden. Alleen dan kan je bedrijf doorgroeien naar een goedlopend bedrijf.

 

5. Privézaken uitbesteden

Voor veel ondernemers is het uitbesteden van werk niets nieuws. Pas geleden heb ik ontdekt hoe heerlijk het is om de uitbestedings-mindset ook toe te passen op je privéleven Bij alles wat er thuis gedaan moet worden, stel ik mijzelf de vraag: geeft het me energie of kost het me energie? En meteen is me dan duidelijk: in mijn vrije tijd wil ik niet bezig zijn met het huishouden. Ik wil niet in de tuin werken, maar in de tuin chillen. Ik wil niet opruimen, maar me opgeruimd voelen. Door het inhuren van huishoudelijke hulp, een tuinman en een klusjesman, kan dat nu ook. Als ik thuiskom is het huis opgeruimd, ligt de was opgevouwen in de kast en voel ik alle ruimte om samen met mijn kinderen een spelletje te doen. Zo fijn!

 

Ik ben wel benieuwd: wat zijn nu dingen waar jij plezier aan beleeft? Wellicht heb je wel een bijzondere hobby of krijg jij heel veel energie van iets heel kleins. Heb ik je kunnen inspireren om daar meer tijd voor vrij te maken? Let me know!

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

  • Jee Ninke, alweer een paar punten waar ik ook wel wat mee moet… thanks. Voelt zo paradoxaal, wat ontspanning inplannen terwijl je werk nog niet af voelt. Pfff. Nou ik ga het proberen.
    Wat mij energie geeft: Skaten in de bossen. Heerlijk! En mensen ontmoeten die lekker ondernemend zijn, ook geweldig.

  • Toevallig zat ik hier vorige week over na te denken. Hoop aan m’n hoofd, een aantal deadlines die steeds dichterbij komen. Ik zag sporten als bonus, als beloning als ik goed had gewerkt. Dat schiet dus niet op, want ’s avonds ben ik moe en is het veel moeilijker om nog het huis uit te gaan voor een rondje hardlopen. Bovendien is het werk inderdaad toch nooit helemaal af. Uiteindelijk had ik de hele week niets aan sport gedaan. Ik moet mijn mindset dus ook veranderen en sport als basisprioriteit zien om gezond te blijven (mentaal en fysiek).

  • Hoi Ninke, Je hebt me zeker geïnspireerd met je verhaal. Ik volg je al een tijdje en al eerder las ik hier iets over van jou. En ik wilde graag overdag sporten, roeien dus en gunde mezelf daar telkens maar geen tijd voor. Eerst was het als ik financiële rust heb dan ga ik roeien. Toen werd het eerst mijn boek afschrijven en dan ga ik roeien enz enz. Wat ik voel is dat ik onbetrouwbaar ben naar mezelf in de beloning voor het harde werken.
    En na je vorige artikel hierover wist ik het. Ga het gewoon doen, stop met uitstellen. Al enkele maanden roei ik nu twee middagen op de IJssel en het werk lijdt er niet onder. Integendeel. Op de maandag en de woensdag als ik roei werk ik als een speer en krijg ik zoveel gedaan voor 15.00 uur. Super en wat geniet ik iedere keer weer op het water. Dan voel ik me zo vrij en weet ik weer. O ja dit was precies waarom ik o.a. ondernemer wilde worden. Doen, wat en wanneer ik het wil. Dank voor je heldere wake up calls telkens weer.

  • GEEF EEN REACTIE

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *