Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactDe voorsprong van introverte ondernemers

Google+ LinkedIn

Veel mensen denken bij een succesvolle ondernemer aan iemand met een vlotte babbel. Iemand die graag op de voorgrond staat, veel risico’s neemt en die op een netwerkborrel de show steelt. Maar wat als ik je zou vertellen dat ruim de helft van alle ondernemers introvert is? En dat je ook heel succesvol kan zijn als introverte ondernemer? Niet door extraverter te worden, maar door juist gebruik te maken van je kracht als introvert.

Ik heb altijd gedacht dat ik extravert ben. Zo hebben mensen mij ook altijd gezien. Tot mijn business buddy ooit tegen me zei: “Ninke, volgens mij ben jij veel introverter dan je zelf denkt”. Eerlijk gezegd bracht die opmerking me best even in verwarring. Ik introvert? Toch had hij een punt.

Gek eigenlijk he? Dat je van jezelf niet eens weet of je nu introvert of extravert bent. Uit cijfers blijkt namelijk dat meer dan de helft van alle ondernemers introvert is. Vaak zonder dit van zichzelf te weten. Daarnaast is het heel goed mogelijk om, zoals in mijn geval, zowel extraverte als introverte eigenschappen te hebben.

 

Succesvol zijn als introverte ondernemer

“Zeg jij nou eens wat!”
“Laat jezelf gewoon eens wat meer zien”
“Wees eens niet zo serieus”

 

Introverten zullen deze opmerkingen vast herkennen. En zeg eens eerlijk: dat maakt je onzeker, of niet? Veel introverten schamen zich voor hun introversie. Ze hebben het gevoel dat ze vaak over het hoofd worden gezien en denken dat ze extraverter moeten worden om succesvol te zijn. Dus volgen ze allerlei assertiviteitscursussen in de hoop dat ze zo meer gezien en gehoord worden. Maar werkt dat wel zo?

Voor mijn podcast sprak ik met dé expert op dit vlak. Marloes Bouwmeester is zelf introvert en oprichtster van De Succesvolle Introvert. Zij leert introverte professionals hoe ze zichzelf meer kunnen profileren op een manier die bij ze past. Niet door extraverter te worden, maar juist door gebruik te maken van hun kracht als introvert.

 

Introverten denken anders dan extraverten

Volgens Marloes bestaan er grote misvattingen over wat het betekent om introvert te zijn. Introvert zijn is bijvoorbeeld niet hetzelfde als verlegen zijn. Sterker nog: wist je dat introverten vaak ontzettend goede sprekers zijn?

In de podcast vertelt Marloes dat introverten en extraverten op een andere manier denken. Introverten denken liever eerst na, voordat ze spreken. Ze willen graag eerst informatie verzamelen, alle risico’s in beeld brengen en daarna pas een besluit nemen. Maar vanaf dat moment blijven ze ook vaak bij hun besluit. Deze is namelijk goed doordacht. Bij extraverten werkt dat anders. Zij denken al sprekende. Ze duiken ergens vaak meteen in. En waar een introvert misschien veel beter voorbereid aan iets begint, wordt toch de extravert in het bedrijfsleven gezien als meer besluitvaardig.

 

Maak gebruik van je natuurlijke voorsprong als introvert

Voor alle introverte ondernemers die zich hierin herkennen, heeft Marloes een belangrijke tip: maak gebruik van jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Wanneer je dat doet, zul je meer energie en plezier uit je werk halen. Je natuurlijke voorsprong is dat waar jij van nature in uitblinkt. Iets wat je geen moeite kost.

Elke introvert heeft een natuurlijke voorsprong. Toch vinden veel introverte ondernemers het lastig om aan te geven waar ze in uitblinken, juist omdat dat hetgeen is wat ze geen moeite kost. Ze vinden het heel normaal.

Ga eens terug in de tijd en bedenk situaties, waarin jij je echt krachtig en succesvol voelde. Wanneer werd jij echt gewaardeerd door jouw omgeving? En in welke situaties kreeg jij écht energie van jouw werk? Dáár ligt jouw natuurlijke voorsprong.

Luister de hele podcast met Marloes Bouwmeester voor nog meer tips of kijk op www.desuccesvolleintrovert.nl.

 

Ben jij een introverte ondernemer? Hoe heeft het verhaal van Marloes je geïnspireerd om jouw natuurlijke voorsprong centraal te stellen in jouw business? Laat het me weten in de comments.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

 • Oja heel herkenbaar en oh, al die adviezen die ik krijg als ondernemer over je zou dit, je zou dat enzovoort. Ga gewoon naar iemand toe die je helpt om je zelfbeeld te vergroten… (alsof dat klein is of zo?!)
  Afijn, steeds meer weet ik wat wel of juist niet bij mij past. En dat ik mijn hoofd – met beleid – boven het maaiveld uit kan en durf te steken: o zeker weten. Ik weet heel goed wie ik ben en wat ik te bieden heb aan mensen of ze nu ondernemer zijn of niet. Want uiteindelijk schuilt achter iedere ondernemer ook gewoon een mens. Een mens met al zijn prachtige kanten en spanningsvelden. En juist op dat terrein weet ik… daar liggen oneindig veel kansen en mogelijkheden. Het gebied waar ik anderen hulp, kennis en ervaring te bieden heb.
  Dus laat mij lekker introvert zijn, ik ben er blij mee… dat maakt mij mij 🙂

 • Hi Ninke, voor mij ook heel herkenbaar. Susan Cain ligt al lang op mijn boekenplank. Liesbeth Smit verslonden. Ja openbaring om te ontdekken dat de dingen die ik doe op mijn manier doe. Profileren ben ik nooit van geweest maar eigenlijk wel in stilte mijn gang gaan en resultaten boeken.

 • Hallo Ninke, Ik was heel erg introvert maar nu minder gelukkig! Zou je het leuk vinden als ik een portret van je zou maken? Op mijn website zijn voorbeelden van mijn portretten te zien: http://www.hedwigvanderheiden.nl
  Kijk maar! Ik hoop van je te horen. Heel hartelijke groet, Hedwig van der Heiden

 • Jaaa, heel herkenbaar. Ik heb zo vaak gehoord dat ik zo’n stil lief meisje ben… En dat als mensen mij leerden kennen dat ik dan heel anders bleek te zijn.
  Beiden klonken in mijn oren heel lang als kritiek (“je bent te stil” en als ik dan me op mijn gemak voelde/op mijn plek zat “waarom ben je geen rustig lief meisje meer?”). Dit is vast niet wat mensen bedoeld hebben, maar zo kwam het wel aan.
  Ik heb aardig wat pogingen gedaan om extroverter te worden. Om “bijdehanter” te zijn. Om een vlottere babbel te krijgen… Maar het is niet wie ik ben.
  Wat ik me sinds een aantal weken steeds meer besef is dat ik juist daardoor heel uniek ben en speciale eigenschappen bezit die anderen in mij waarderen.
  Dus ik hoor adviezen, strategieën en tips aan van ‘hoe ik mij als ondernemer moet gedragen/wat ik moet doen etc.’ en besluit vervolgens zelf of dat iets voor mij is of juist niet :-).

 • GEEF EEN REACTIE

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *