Over Ninke | Ervaringen | Podcast | Doorbreektips | CoachingContactHoe maak je tijd vrij om AAN je bedrijf te werken? [+ video]

Google+ LinkedIn

Werk niet IN je bedrijf, maar AAN je bedrijf. Je hebt het vast weleens gehoord. Misschien vind je het – net als ik ooit – een beetje vaag. Je moet toch met klanten werken om geld te verdienen? Toch is het belangrijk om die omslag te maken, wil je echt doorbreken met je bedrijf. Waarom? En hoe je dat aanpakt? Dat vertel ik je in deze blog. Kijk je liever? Bekijk dan de video.

First things first. Want wat is dat nou precies, dat hele ‘aan je bedrijf werken’? Ik vind de vergelijking tussen een bouwvakker en een architect wel passend. Als bouwvakker werk je in je bedrijf. Keihard weliswaar, maar je laat je vooral leiden door de waan van de dag. Je blust veel brandjes en probeert alle ballen in de lucht te houden. En hoe hard je ook werkt, je blijft met je bedrijf op hetzelfde level hangen.

Herken jij je hierin? En droom je van meer? Dan wordt het tijd dat je AAN je bedrijf gaat werken. Om de architect van je bedrijf te worden. Neem plaats aan die tekentafel en ontwerp jouw ideale bedrijf. Schets hoe dat bedrijf eruitziet, wat jouw rol daarin is en wie jouw ideale klant is. Dit helpt je bij het maken van slimmere keuzes. Keuzes die daadwerkelijk bijdragen aan de groei van je bedrijf.

 

Eerste stap naar groei

Eerlijk is eerlijk, lange tijd vond ‘aan je bedrijf werken’ maar vaag. Ik hoorde het op seminars, maar wist eigenlijk niet zo goed wat het inhield en waarom ik het zou moeten doen. In mijn geval is die omslag een heel geleidelijk proces geweest.

Ik kan me nog herinneren dat ik jaren geleden enorm gefrustreerd was over het steeds maar moeten printen, vouwen en nieten van trainingsmappen. Vreselijk vond ik het! Ik besloot het uit te besteden aan een copyshop. De tijd die ik daarmee bespaarde, besteedde ik aan het voeren van gesprekken met potentiële klanten. Het was mijn eerste bewuste keuze die in de lijn lag van het werken aan mijn bedrijf. En hiermee was mijn eerste stap naar groei gezet.

Inmiddels besteed ik vrijwel alle taken uit die me veel tijd kosten, waar andere mensen beter in zijn of die ik simpelweg niet leuk vind om te doen. Mijn tijd gebruik ik liever aan het creëren van nieuwe content. Denk aan mijn video’s en podcasts. Daar krijg ik namelijk wél energie van. En dat niet alleen. Nieuwe content zorgt er ook voor dat mijn marketing en verkoop beter loopt. Ik doe wat ik leuk vind en mijn bedrijf groeit ondertussen alleen maar. Dat is wat ‘aan mijn bedrijf werken’ me heeft gebracht.

 

Van bouwvakker naar architect in 3 stappen

1. Zet een dikke kruis in je agenda

Denk jij nu ‘ik heb geen tijd om aan mijn bedrijf te werken’? Onzin! Je gunt jezelf er geen tijd voor. Doe het gewoon, al is het maar één dag. Zet een dikke kruis in je agenda en houd die ene dag vrij om jouw ideale bedrijf te schetsen.

2. Zet jouw dromen op papier

Wat ga je die dag dan doen? Waar het om gaat, is dat je bedenkt hoe je wil dat jouw bedrijf eruit komt te zien. Pak een notitieblok en schrijf alles op wat je te binnen schiet. Waar krijg je energie van? En van wie krijg je energie? En waarvan en van wie juist niet? Schets jouw ideale bedrijf en de droomklanten die daarbij horen.

3. Durf keuzes te maken

Heb je jouw ideale bedrijf in kaart gebracht? Dan ga je kijken wat er concreet moet gebeuren om dit te realiseren. Dat houdt ook in dat je keuzes moet maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ben je heel druk met dingen die je geen energie geven en die ook nog eens niet bijdragen aan groei? Wat is het eerste waar je mee gaat stoppen?
  • Past de manier waarop jij nu communiceert in je marketing niet bij de klanten die je eigenlijk wil aantrekken. Wat ga je nu veranderen?
  • Ben je veel tijd kwijt bent aan dingen die misschien wel moeten gebeuren, maar niet perse door jou? Wat zou het je opleveren als je dit zou uitbesteden? En wat is het eerste wat je gaat delegeren?

 

Ik gun je een bedrijf dat voor je werkt en dat je niet opslokt. Een bedrijf dat je juist energie geeft. Heb ik je geïnspireerd om AAN je bedrijf te werken? Begin vandaag nog met stap één en zet die grote kruis in je agenda. En heb je al ideeën voor jouw ideale bedrijf? Superleuk als je me erover vertelt in de comments.

 

Ook interessant voor je:

 

Google+ LinkedIn

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *